No menu items!
Пятница, 3 мая, 2024
ГлавнаяДачаНайновіші сорти малини

Найновіші сорти малини

Весною 2014 року мені вдалося придбати кілька нових, перспективних сортів малини, які дуже відрізняються від усіх сучасних сортів своїми господарсько-корисними ознаками. Скоро, я думаю, окремі з них набудуть великої популярності серед фермерів, дачників, господарів присадибних ділянок. Так, наприклад, голандський сорт Імара виділяється тим, що має великі, вагою до 8 г, солодкі, конічної форми, темно-червоні ягоди. […]

Весною 2014 року мені вдалося придбати кілька нових, перспективних сортів малини, які дуже відрізняються від усіх сучасних сортів своїми господарсько-корисними ознаками. Скоро, я думаю, окремі з них набудуть великої популярності серед фермерів, дачників, господарів присадибних ділянок.

Так, наприклад, голандський сорт Імара виділяється тим, що має великі, вагою до 8 г, солодкі, конічної форми, темно-червоні ягоди. Їх можна вирощувати для ринку, вони мають хорошу транспортабельність. Не піддаються загниванню та плісняві під час затяжних дощів, також не обпікаються на сонці. Врожайність висока — 250-270 ягід на пагоні поточного року. На кущі після достигання можуть висіти до 5 днів і не осипатися.
Пагони у цього сорту середньорослі, 1,6-1,8 м в висоту, слабооколючені, шипи при роботі в малиннику не заважають.

КванзаНаступний голандський сорт Кванза виділяється солодкими, до 9-10 г, ягодами привабливого червоно-оранжевого кольору. Які навіть у несприятливих умовах не гниють і не осипаються, лише трохи підсихають і стають ще солодшими. Ми збирали ягоди для ринку по суботах, раз на тиждень. Кущі полум’яніють від великої кількості стиглих плодів. Пагони виростають до 1,5 м висотою, вони не колючі, але шерехаті. Можна вирощувати без підв’язки. Єдиний недолік — недостатня кількість кореневої порослі, що стає перепоною у розмноженні сорту.

КвеліУ Квелі ягоди менші, ніж в Імари, округлі, яскраво-червоні, смачні, солодкі. Правда, при збиранні деякі розсипаються.

Американський сорт Нантахала посідає перше місце в Україні за смаком. Відрізняється від усіх сортів дуже солодкими ягодами і незвичним, немалиновим ароматом. Пагони у сорту потужні, якщо не загущені, нагадують деревце.

Є в моєму арсеналі інші новинки, але вони поки що на випробовуванні. Хто бажає споживати свіжі ягоди з початку червня і до морозів, посадіть ранні і пізні неремонтантні сорти (одні закінчуюють плодоносити, інші починають). А також ранні і пізні ремонтантні.

Зараз велике різномаїття сортів, які різняться за смаком, періодом дозрівання, формою ягід, їхнім розміром, кольором. Малина є біла, жовта, помаранчева, жовто-рожева, червона різних відтінків та чорна. Особливо цінні цікаві новинки з унікальними властивостями. Так, у Польщі вирощують сорти, на яких з одного пагона можна зібрати до 3 кг смачних ягід. Це фантастичні врожаї, проте я вважаю, що велике значення має й агротехніка.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як не стати жертвою дачних шахраїв, котрі пропонують насіння неіснуючих культур.

М.М. Макаренко. с. Любомирка, Олександрівський район, Кіровоградська область.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине