No menu items!
Вторник, 16 апреля, 2024
ГлавнаяДачаНайновіші сорти малини

Найновіші сорти малини

Весною 2014 року мені вдалося придбати кілька нових, перспективних сортів малини, які дуже відрізняються від усіх сучасних сортів своїми господарсько-корисними ознаками. Скоро, я думаю, окремі з них набудуть великої популярності серед фермерів, дачників, господарів присадибних ділянок. Так, наприклад, голандський сорт Імара виділяється тим, що має великі, вагою до 8 г, солодкі, конічної форми, темно-червоні ягоди. […]

Весною 2014 року мені вдалося придбати кілька нових, перспективних сортів малини, які дуже відрізняються від усіх сучасних сортів своїми господарсько-корисними ознаками. Скоро, я думаю, окремі з них набудуть великої популярності серед фермерів, дачників, господарів присадибних ділянок.

Так, наприклад, голандський сорт Імара виділяється тим, що має великі, вагою до 8 г, солодкі, конічної форми, темно-червоні ягоди. Їх можна вирощувати для ринку, вони мають хорошу транспортабельність. Не піддаються загниванню та плісняві під час затяжних дощів, також не обпікаються на сонці. Врожайність висока — 250-270 ягід на пагоні поточного року. На кущі після достигання можуть висіти до 5 днів і не осипатися.
Пагони у цього сорту середньорослі, 1,6-1,8 м в висоту, слабооколючені, шипи при роботі в малиннику не заважають.

КванзаНаступний голандський сорт Кванза виділяється солодкими, до 9-10 г, ягодами привабливого червоно-оранжевого кольору. Які навіть у несприятливих умовах не гниють і не осипаються, лише трохи підсихають і стають ще солодшими. Ми збирали ягоди для ринку по суботах, раз на тиждень. Кущі полум’яніють від великої кількості стиглих плодів. Пагони виростають до 1,5 м висотою, вони не колючі, але шерехаті. Можна вирощувати без підв’язки. Єдиний недолік — недостатня кількість кореневої порослі, що стає перепоною у розмноженні сорту.

КвеліУ Квелі ягоди менші, ніж в Імари, округлі, яскраво-червоні, смачні, солодкі. Правда, при збиранні деякі розсипаються.

Американський сорт Нантахала посідає перше місце в Україні за смаком. Відрізняється від усіх сортів дуже солодкими ягодами і незвичним, немалиновим ароматом. Пагони у сорту потужні, якщо не загущені, нагадують деревце.

Є в моєму арсеналі інші новинки, але вони поки що на випробовуванні. Хто бажає споживати свіжі ягоди з початку червня і до морозів, посадіть ранні і пізні неремонтантні сорти (одні закінчуюють плодоносити, інші починають). А також ранні і пізні ремонтантні.

Зараз велике різномаїття сортів, які різняться за смаком, періодом дозрівання, формою ягід, їхнім розміром, кольором. Малина є біла, жовта, помаранчева, жовто-рожева, червона різних відтінків та чорна. Особливо цінні цікаві новинки з унікальними властивостями. Так, у Польщі вирощують сорти, на яких з одного пагона можна зібрати до 3 кг смачних ягід. Це фантастичні врожаї, проте я вважаю, що велике значення має й агротехніка.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як не стати жертвою дачних шахраїв, котрі пропонують насіння неіснуючих культур.

М.М. Макаренко. с. Любомирка, Олександрівський район, Кіровоградська область.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине