Суббота, 4 мая, 2024
ГлавнаяДачаЯк виростити мандарин на підвіконні?

Як виростити мандарин на підвіконні?

Кімнатному мандарину необхідне хороше освітлення з деякою кількістю прямих сонячних променів, краще ранкових. При недостатньому освітленні рослина уповільнює зростання, слабо цвіте або взагалі не цвіте. При сильній нестачі світла листя кімнатного мандарина стає тьмяним, нові пагони витягнутими, тонкими.

Розташовувати рослину мандарина рекомендується на східних, південно-східних, в крайньому випадку, південних вікнах, притіняючи від полуденних променів.

Не боїться посухи

Влітку деревце можна виносити в півтінь саду або лоджії. У зимовий період, при короткому світловому дні, кімнатний мандарин можна виставляти на найбільш освітлене місце з прямими сонячними променями.

Кімнатний мандарин, як і його дикі предки, пристосований для того, щоб легко переносити посушливі періоди. В крайньому випадку, рослина скине листя. Часта проблема при вирощуванні мандарина в домашніх умовах — це надмірний полив, який призводить до розвитку грибкових захворювань.

Мандарин в домашніх умовах потребує регулярного обприскування листя. Сильно сухе повітря погано впливає на рослину і часто є передумовою для його зараження павутинним кліщем.

Для того, щоб мандарин заклав квіткові бруньки, йому просто необхідний період зимового спокою, за температури 10-15°C з більш рідкісними поливами (необхідно дозволяти землі трохи підсохнути), плавне зростання температур у весняний період і оптимальний температурний режим для утворення бутонів (в межах 16-18°C).

Влітку — помірне тепло (оптимально 25°C) і щоденне вечірнє і ранкове обприскування (вода не повинна потрапляти на квіти).

Мандарину потрібен відпочинок

Для підживлення використовують розчинні добрива для цитрусових. Підгодовувати мандарин в домашніх умовах в період інтенсивного росту (з березня по вересень) рекомендується раз в тиждень. Можна рідше, але не частіше. У літню пору можна використовувати настояний коров’ячий гній в пропорції 1/10.

Як і інші цитрусові, мандарин має властивість повертати листочки до основного джерела світла. Тому для більш рівномірного формування крони його можна повертати навколо своєї осі. Але робити це необхідно не більше ніж на 10° за один раз і не частіше, ніж раз в два тижні, тому що цитрусові не люблять перестановок і можуть негативно на них реагувати.

Щоб сформувати пишне мандаринове деревце, верхівки його гілочок прищипують. На молодих квітучих рослинах частково видаляють квітки, щоб не виснажувати їх і дати можливість визріти кільком плодам. На 15 листочків дорослої рослини можна залишити одну зав’язь. Плодоносні гілки кімнатного мандарина підв’язують до опори, інакше від ваги плодів вони можуть зламатися. Плоди кімнатного мандарина зав’язуються без штучного запилення, а дозрівають зазвичай в кінці року.

Тетяна ЛЯШЕНКО, садівниця.

м. Первомайськ Миколаївської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине