Звісно, селекція не стоїть на місці і зараз виведено безліч сучасних і перспективних сортів, які своїм смаком здивують навіть найвибагливіших гурманів. Культивує у своєму саду традиційні культури Галина Олександрівна Якубовська з м. Борщів Тернопільської області. Найчисельнішими серед фруктових дерев є яблуні. Цьогоріч, не дивлячись на примхи погоди, врожай вони дали щедрий.
В колекції садівниці такі сорти, як: Лігол, Чемпіон, Айдаред, Голден Делішес, Джонаголд Декоста, Флоріна, Мутсу, Джонапринц.
Вирощуванням яблунь Галина Якубовська займається вже вісім років, за цей час встигла опанувати садівничу науку. Так, після збору врожаю і листопаду (коли обпаде листя) обов’язково проводить обприскування саду карбамідом(сечовина) і залізним купоросом. Сечовина допомагає боротися зі спорами парші яблуні і груші, які зимують в опалому листі. Обприскування проводять 5-7-відсотковим розчином (500-700 г карбаміду на 10 л води).
Що стосується підживлення, то його садівниця радить проводити напровесні, а при бажанні можна ще й внести добрива влітку. Використовує біодобрива, вони дають гарний ефект.
Обрізку яблунь родина Якубовських проводить у другій половині лютого.
А найкращим часом для садіння господиня вважає осінь, а точніше – кінець жовтня – початок листопада. Саджанці приживаются усі без виключення, тоді як за весняного садіння окремі рослини можуть загинути. А все тому, що останніми роками «літо» з досить високими температурами починається вже навесні і стосується це не лише півдня, а й заходу. Звісно, якщо є можливість рясно поливати саджанці, доки вони приймуться, то спека не страшна, а якщо сад росте далеко від дому чи на дачі, то краще віддати перевагу осінньому садінню.
Зібраний врожай Галина Олександрівна зберігає в утепленому гаражі при температурі +5 градусів, зверху ящики з яблуками накривають ще й агроволокном.
Найулюбленіші сорти Галини Якубовської – Чемпіон і Джонаголд Декоста.
Джонаголд Декоста – зимовий сорт, який може зберігатися 5-6 місяців. Яблука солодкі з соковитою м’якоттю. Дерева вступають у плодоношення вже на третій рік. Цей сорт підходить і для домашнього саду, і для промислових плантацій.
Чемпіон – ранньозимовий сорт. Солодкі і ароматні яблука не залишають нікого байдужим, тому цей сорт завжди користується популярністю. Найсмачніший він у свіжому вигляді, проте підходить ді для приготування варення, соків.
Цим двом сортам необхідні запилювачі. До речі, для Джонаголд Декости підійде Чемпіон, а Чемпіону потрібні до пари Айдаред, Гала, Пінова або Спартан.
У родині пані Галини усі полюбляють ласувати свіжими яблуками, проте не відмовляються і від ароматної випічки, особливо до вподоби яблучний пиріг.
Для його приготування господиня збиває 2 яйця з 1 склянкою цукру, потім додає 80 г маргарину або олії, перемішує. Наливає 2 столові ложки молока, додає 4 чайні ложки крохмалю і 2,5 столові ложки розпушувача для тіста, насипає 1,5 склянки муки і перемішує усю масу. Виливає тісто у деко, а зверху викладає 4-6 яблук, очищених від шкірки і порізаних на дольки. Випікає при 180 градусах протягом 30 хвилин. Зверху готовий пиріг посипає цукровою пудрою і корицею. І все – смаколик з домашніх яблук готовий!
Цьогоріч яблуневий сад дав щедрий врожай і збирали його усією родиною.
Оксана Корольова
Современные технологии помогают значительно упростить уход за растениями и садовым участком.
Инжир - это экзотическое растение, которое уже успело прописаться на участках многих украинцев, однако у…
Многие любят чайный гриб. Напиток из чайного гриба на самом деле является чайным квасом.
Если вас начали беспокоить тяжесть, зуд и жжение в области заднего прохода, избавьтесь от неуместной…
С 4 апреля работающих украинцев ждут важные изменения. Теперь больничные будут выплачивать по-новому.
Проверить стаж работы можно на сайте ПФУ. Как это сделать, чтобы не ошибиться, рассказываем пошагово.