Пятница, 19 апреля, 2024
ГлавнаяДачаСадівниця назвала дієві методи боротьби з слимаками

Садівниця назвала дієві методи боротьби з слимаками

Слимаки – це назва ряду черевоногих молюсків, які в ході розвитку еволюції зазнали змін або повну втрату мушлі. Тіло слимаків досить витягнуте в довжину, але здатне змінювати форму за рахунок м'язових скорочень.

Слимаки виділяють багато слизу для кращого ковзання по поверхні, а також для відлякування хижаків.

Як вони розмножуються

Як і всі молюски, слимаки гермафродити. Після спарювання і запліднення відкладають 30-70 яєць в землю. Через 3-5 тижнів з яєць виходять повністю сформовані крихітні слимаки, які швидко ростуть і через 50-60 днів досягають статевої зрілості. Маленькі слимаки харчуються прілою органікою. Тривалість їхнього життя 1-2 роки.

Слимаки пошкоджують бульби картоплі, білокачанну та цвітну капусту, салати, різні коренеплоди, листя квасолі і гороху, плоди полуниці садової, огірки, помідори, а також плантації цитрусових і виноград. І це далеко не весь перелік, шкідник здатен під’їдати до 150 видів сільгосппродукції. За підвищеної вологості, коли йдуть дощі восени, сніг взимку і навесні волога погода — все це і сприяє високому розмноженню слимаків. За несприятливих умов слимак утворює навколо себе кокон і перечікує таким чином незручності посухи і відновлює свої руйнівні дії при підвищенні вологості.

Небезпечні для здоров’я людини

В Україні вже зустрічаються такі різновиди слимаків як: іспанський слимак, завезений з південної Європи, великий придорожній, леопардовий і інші місцеві види слимаків.

Як можуть потрапити до нас європейські слимаки, крім наших місцевих? Все просто, через належний контроль за ввезенням продукції з Європи. Можна завести їх із замовленням саджанців хвойних рослин і розсади квітів.

Розсада продається із закритою кореневою системою (в контейнерах), яйця європейських видів слимаків можуть знаходиться в ґрунті цих контейнерів.

Пошкоджену слимаками продукцію вживати в їжу не можна, вони забруднюють її своїми виділеннями, котрі є переносниками цілого ряду паразитів. Пошкоджену слимаками продукцію зберігати не можна, вона в сховищах відразу псується.

Перше, на що нарікають городники — це мульча (укриття грядок органікою). Під нею слимакам комфортно, є волога, прохолода, і харчування для маленьких шкідників. Тому овочівники прибирають всю мульчу з городу, перекопують землю, але це не допомагає, слимаки водяться і на голому ґрунті, нападають на кущі смородини, на листя вишні, на все, що можна поїсти. Слимаки ховаються в тріщини і отвори в сухому ґрунті і відновлюють свою діяльність в нічний час.

Ефективні способи боротьби

Що ж робити? Потрібно негайно вжити заходи з відлякування та знищення слимаків.

— Захистити молоді рослини, особливо розсаду можна за допомогою звичайної ПЕТ-пляшки. Треба зрізати денце і верхню частину. І установити її так, щоб рослинка була всередині цього укриття. Краї пляшки треба змастити березовим дьогтем, солідолом або скипидаром, щоб цей бар’єр шкідники не змогли подолати.

— На доріжках між грядок — насипати гравій, щебінь, тирсу (дрібну деревну стружку), крупний пісок. На таких доріжках слимакам не комфортно. Але в тих регіонах України, де випадає багато опадів такий варіант просто не ефективний.

— Увечері обпудрювати навколо рослин і проходи між грядками сумішшю тютюнового пилу + деревного попелу в співвідношенні 1: 1, тричі з інтервалом 4-5 днів в не дощову погоду. Якщо є в достатній кількості яєчна шкаралупа, її також можна сипати навколо грядок товстим шаром.

— В вечірній час поливати або обприскувати місця скупчення слимаків настоями:

а) з гірким перцем (1 кг свіжих стручків або 200-300 г сушки перцю на 10 л води);

б) з часником (200-300 г порізаного часнику на 10 л води);

в) з гірчичним порошком (100 г на 10 л води);

г) з тютюновим пилом (1 кг на 10 л води).

Настоями обприскують і ґрунт, і самі рослини.

Непоганий ефект дає застосування міцного кавового напою (2 чайні ложки кави на 1 склянку води). Можна обприскувати рослини або, якщо ви справжній кавоман і у вас завжди залишається кавова гуща, її треба висушити і періодично підсипати під рослини. Просто слимакам не подобається аромат кави.

Обсипати грядки можна піском, товченою шкаралупою від яєць, цеолітом, доломітовим борошном, тютюновим пилом, агроперлітом, деревним попелом, меленим сушеним часником з гострим перцем, гірчичним порошком або макухою. Такі обробки потрібно робити постійно з інтервалом 3-5 днів. Якщо у вас є вільний час, то можна застосовувати ці методи.

Також по межі ділянки від сусідів можна посипати землю гашеним вапном з суперфосфатом, є думка, що таку перешкоду слимакам буде важко подолати. Я цього не роблю, ви можете спробувати.

Чула від городників, що слимаки не люблять ароматичні трави, але досвід показує, що молоді рослини вони об’їдають, а не подобаються шкідникам тільки гірчиця. Отож, можете сміливо сіяти її між овочевими грядками.

Що стосується мульчі, то не уся вона до вподоби слимакам, своє житло вони не облаштовують в сильно подрібненій траві з газонокосарки, тому що вона швидко висихає.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що львів’янка вирощує найбільш популярні у ландшафтному дизайні рослини.

Галина ПРОСЯНА.

Донецька область.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине