Суббота, 20 апреля, 2024
ГлавнаяДачаЯк захистити яблуні від цикадки

Як захистити яблуні від цикадки

Минулої осені посадила на ділянці дві нові яблуні, а влітку помітила на корі дрібні тріщини. Що тепер робити і як врятувати деревця, боюсь, аби вони не загинули. Підкажіть, як боротися без застосування хімічних засобів. Тетяна Довбня, Хмельницька область.

Це може бути північноамериканський шкідник — буйволоподібна цикадка (цикадка-буйвол, горбатка-буйвол). З’явилася ця комаха в Європі десь 100 років тому. Пошкоджує широке коло видів дерев і чагарників (яблуню, сливу, грушу, персик, абрикос, айву, малину, волоський горіх, виноград, бузок, мушмулу, в’яз, тополю та інші). Самки цикадки відкладають яйця під кору гілок, стовбурів, і таким чином завдають шкоди корі, куди проникають грибкові хвороби, що руйнують деревину. Гілки при цьому відмирають. Відкладені яйця зимують, а навесні личинки опадають на землю і починають харчуватися на трав’янистих рослинах. За 1 рік самка може відкласти 500 яєць, але, щоб боротися з цим видом, є лише рекомендації, які можуть частково допомогти.

Врятувати дерева можна за допомогою глиняного футляру. Змішуємо глину + Пентафаг С або Гуапсін, додаємо води, щоб вийшов сметаноподібний розчин. Промазуємо ним стовбур дерева так високо, як можна дістати (особливо розвилки гілок), по мокрому обмотуємо бинтом, смужками зі старих простирадл, можна з капронових колгот) і ще раз промазуємо розчином глини. Такий «футляр» тримається до трьох сезонів (бинт, тканина потрібні для того, щоб глину не змили дощі), під ним повністю відновлюється кора після морозобоїн, припиняється камедетеча, гине сажистий гриб, дерево починає нормально розвиватися (я врятувала так не один персик і абрикос).

Але спочатку краще провести обробку дерева по корі Препаратом 30 Д, після цього через 7-10 днів зробити «футляр» як описано вище.

Обробляти від цикадки і грибних інфекцій треба по листю препаратами Актофіт + Триходерма. В принципі, надійного способу боротьби немає. Самки відкладають яйця дуже довгий період, так що обприскування в разі сильного ураження повинні проходити постійно. Вважається, що у цикадки є природні вороги, але поселити їх спеціально в наших умовах нереально.

Галина ПРОСЯНА.

м. Лиман, Донецька область.

 

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине