No menu items!
Суббота, 27 апреля, 2024
ГлавнаяДачаТернопільчанка поділилася секретами вирощування лілій

Тернопільчанка поділилася секретами вирощування лілій

Важко уявити наше життя без квітів, вони прикрашають підвіконня, клумби, садки, парки, піднімають нам настрій, а ще, допомагають з позитивом сприймати усе, що діється навколо. Погодьтеся, що коли дивишся на квіти усі погані думки відступають на другий план, хочеться просто радіти кожній хвилині життя. Із задоволення плекає квіти на своїй присадибній ділянці Людмила Ярославівна Калинчук з с. Стрілківці Борщівського району Тернопільської області.

Квітів у садку Людмили Ярославівни багато, проте найулюбленіша лілія. В колекції господині є 35 сортів, і щороку на клумбах з’являються новинки. Лілії полонили Людмилу своїм просто неземним ароматом, коли вони цвітуть, створюється враження, наче хтось навмисно розлив дорогі парфуми, якими хочеться постійно насолоджуватися.

Лілії – невибагливі і виростити їх зможе навіть початківець. Місце у саду для цієї рослини краще обрати сонячне, хоча у квітникарки частина лілій росте і в півтіні, проте краще квітують ті, що ніжаться під сонячними промінчиками увесь день. Висаджувати рослини можна восени і навесні, проте у першому випадку цвітіння наступає раніше. Обов’язково під час садіння в ямки Людмила Ярославівна додає перегній, деревний попіл, пісок і мінеральні добрива.

Також важливою умовою гарного росту і пишного цвітіння є пересаджування лілій кожні 5 років, якщо цього не робити — квіточки дрібнішають, та й сама рослина стає непривабливою, дичавіє. Цю процедуру варто проводити восени (у вересні). Головне правило при садінні і пересаджуванні – цибулинку заглиблюють на висоту трьох цибулин. Тобто, якщо цибулинка заввишки 5 см, то садивна яма повинна бути глибиною не менше 15 см. Перед висаджуванням усі цибулини Людмила Калинчук замочує на 1-2 години в розчині препарату Максим, це профілактичний захід, який допомагає позбавитися від гнилей і грибкових інфекцій.

Лілії не люблять застою води, тому не варто їх заливати, а ось підживлення їм завжди до вподоби. З приходом весни квітникарка розсипає по ділянці селітру, можна використовувати і органічні добрива.

На зиму нічим не вкриває, проте, аби рослини добре підготувалися до морозів, після цвітіння виламує зів’ялі квіточки, щоб рослина не витрачала на них поживні речовини, а навпаки, зміцнювала кореневу систему. Перед настанням холодів зрізає стебло так, щоб над рівнем ґрунту залишилося не більше 10 см.

Вирощуванням лілій Людмила Ярославівна займається вже понад 10 років, за цей час через її ділянку пройшов не один десяток сортів, проте вона пам’ятає свою першу лілію Конка Дор з лимонно-білими суцвіттями. Роки йдуть, але смаки не змінюються, найулюбленішими залишаються лілії з білими, кремовими і лимонними квітками.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине