No menu items!
Пятница, 19 апреля, 2024
ГлавнаяДачаМиколаївська садівниця вирощує рослину, яка зупиняє старість

Миколаївська садівниця вирощує рослину, яка зупиняє старість

Жожоба або ююба, унабі, зизифус - визнаний однією з десяти найцінніших лікарських рослин світу, що збільшують тривалість активного життя людини. Це досить морозостійка субтропічна культура, яка здатна витримати і 40-градусну спеку і 28-30-градусний мороз.

Зизифус вирізняється раннім вступом в період плодоношення — максимум на 2-3-й рік, а кілька плодів може зав’язати і в рік садіння. Для нормального плодоношення унабі необхідне перехресне запилення, тому рекомендується висаджувати на ділянці не менш двох дерев різних сортів або сіянці — дички, які, як правило рясно цвітуть, плоди у них дрібні, але досить смачні.

ююба

Жожоба в нашій зоні не уражається шкідниками і хворобами, тому його плоди — екологічно чисті і мають цінні дієтичні і цілющі властивості. Зокрема, зміцнюють і розширюють кровоносні судини, що допомагає уникнути багатьох хвороб, в тому числі і таких небезпечних, як атеросклероз, гіпертонія, інфаркт міокарда, інсульт.

Плоди містять велику кількість вітаміну С, а також вітамін А, В1, В2, В3, Р, калій, магній, кобальт, залізо, йод, а також легкозасвоювані цукри, білки, амінокислоти, жири, органічні кислоти, флавоноїди, тритерпенові глікозиди, сапоніни.

Плоди, і особливо, листя мають антибактеріальні властивості і широко застосовуються в народній медицині Китаю, Кореї, Індії. Плоди зизифуса їдять свіжими, в’яленими, сушеними і консервованими.

зизифс сорти

Найкращі сорти

Та-ян-цзао — (що означає «будь здоровий»). Синонім: Китайський 1 — один з кращих великоплідних високоврожайних сортів китайського походження. Сорт ранній — дозріває в кінці вересня, великоплідний. Середня маса плодів — 18 г, максимум 40 г. Форма плодів подовжено-грушоподібна, забарвлення червонувато-коричневе, шкірка щільна, гладка, блискуча, тонка. Консистенція м’якоті злегка борошниста, пухка, забарвлення — від зеленувато-білого до солом’яного. Плоди солодкі, приємні на смак, придатні для всіх видів переробки. В окремі роки до 50% плодів не мають кісточки.

Китайський 93 — сорт раннього терміну дозрівання. Дерево високоросле, неколюче, розлоге. Плоди середніх розмірів, маса плоду – 6-8 г, можуть заважити і 12 г. Форма плоду довгаста, часто вони вигнуті, вершина округла з поглибленням посередині. Забарвлення плодів червонувато-коричневе, нерівномірне. М’якоть зеленувато-біла, соковита, солодка. Сорт средньоврожайний, дає 50-60 кг з дерева. Плоди універсального використання, придатні для вживання в свіжому вигляді, а також для виготовлення компотів, варення, маринадів.

жожоба

Я-дзао — сорт середнього терміну дозрівання. Плоди дрібні, вагою 7-10 г, округлої форми, соковиті, м’якоть світло-салатна, приємного кисло-солодкого смаку. Плоди смачні в свіжому вигляді, підходять і для консервування. Дерево середньоросле, розлоге. Плодоношення регулярне, врожайність дуже висока (до 80 кг).

Южанин — сорт середньо-раннього терміну дозрівання (1 декада жовтня). Дерево середньоросле, розлоге, неколюче. Плід великих розмірів, масою 30-40 г. Форма плоду овальна, злегка розширюється до вершини. Забарвлення плодів світло-коричневе. М’якоть пухка, борошниста, сухувата, кисло-солодка, кісточка маленька. Урожайність висока — 80-95 кг. Плоди підходять для виробництва консервів.

Коктебель — сорт пізнього строку дозрівання (кінець жовтня), великоплідний. Дерево середньоросле, крона розлога, середньої густини. Плоди кулястої форми, злегка горбисті, світло-каштанового забарвлення. М’якоть зеленувато-білого кольору, пухка, соковита, кислувато-солодкого смаку. Середня маса плоду — 35-40 г, максимальна — до 50 г. Плодоношення регулярне, врожайність висока 70-80 кг з дерева.

Вахшський 40/5, — ранньостиглий сорт (початок жовтня). Плоди циліндричної форми, світло-коричневі, середня маса – 14-20 г, зустрічаються і більші. М’якоть кремова, щільна, соковита, солодка. Особливо приємного смаку плоди набувають, коли після дозрівання (повного фарбування) повисять на дереві до перших морозів. Врожайність висока — до 70 кг.

Тетяна ЛЯШЕНКО, садівник-овочівник.

м. Первомайськ Миколаївської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине