No menu items!
Пятница, 29 марта, 2024
ГлавнаяДачаЯк з однієї сотки зібрати більше 1 тонни томатів

Як з однієї сотки зібрати більше 1 тонни томатів

Томати ростуть на кожному городі, але не кожному овочівнику вдається зібрати 1 тонну врожаю з 1 сотки. Як це зробити розповіла городниця з Сумської області.

Кожен старанний городник забезпечить свою сім’ю помідорами, ароматними, хрусткими огірочками, капустою, баклажанами і часником, заповнить на зиму овочевими заготовками льох. А як щодо того, щоб за допомогою овочів поповнити сімейний бюджет? Навіть якщо у вас невеличка дачна ділянка, на ній можна виростити досить солідний урожай. Головне — правильно підібрати сорти і застосувати ущільнену схему посадки.

Схема садіння

Кілька років тому в одному з видань прочитала про те, як на одній сотці землі розмістити тисячу саджанців томату Ренет і зняти при цьому тонну плодів. Автор статті пропонував дуже загущене садіння — через 20 см в ряду.

садіння томатів

Така схема незручна для догляду за рослинами: прополок, підгортання, підгодівлі. Не кажучи вже про те, що за дощової, вологої, сприятливої для фітофтори погоди ці зарості «поляжуть» першими. Вирішила не ризикувати і висадити томати за своєю звичайною схемою, а ось сорти томатів підібрати такі, щоб були в кілька разів врожайніші Ренету

У мене залишалося трохи більше сотки вільної землі, виходячи з цього підрахувала потрібну кількість рослин, при схемі садіння в 4 ряди, між рядами відстань — 50 см, між кущами в ряду — 40 см. Рослини розміщувала в шаховому порядку, між 4 -рядними смугами залишала доріжки шириною 80 см. В результаті, в 1-му ряду — 25 рослин томату, у 2-му — 26, у 3-му знову 25, в 4-му — 26. На одній грядці з 4 рядів помістилося 102 томати. На моєму шматочку землі таких грядок вийшло 5. Всього для посадки знадобилося 510 штук розсади томатів.

Врожайні сорти

Після довгих роздумів зупинила свій вибір на чотирьох чудових сортах.

Сибірська трійка — сорт середньоранній, низькорослий, висота куща до 40 см. Зазвичай на рослині 8-10 кистей, в кисті 7 плодів. Плоди яскраво-червоні, з блискучою глянсовою щільною шкіркою, м’ясисті, округло-кубічні, масою 100-120 г, не розтріскуються. Щоб томати швидше достигли, після того як перші кисті сформували плоди, кущі пропасинкувала, залишивши на рослині по 3-4 стебла і по 2 кисті на них. На одній рослині дозрівало 40-45 плодів. За сезон врожайність Сибірської трійки склала 4-4,5 кг з куща. Висадила 150 штук розсади цього сорту.

томат врожай

Оберіг — низькорослий, середньостиглий, суперврожайний український сорт, плоди жовто-помаранчеві витончені сливки середнього розміру, масою 50-70 г. Прекрасно підходять для консервування. На одній рослині зав’язується 10-12 кистей, але якщо не пропасинкувати кущ, цвітіння і зав’язування плодів триває безперервно до заморозків. Я залишила 4-5 стебел на рослині, 8 кистей, в кисті 7 томатів — 55-56 штук з куща. 3а сезон з кожної рослини отримала близько 3 кг щільних, рівних, товарних плодів. Було висаджено 120 томатів цього сорту.

Акварель — низькорослий (висота до 30 см), середньостиглий сорт. Урожайність фантастична! Плоди — червоні, тугі, товстенькі, щільні сливки, за розміром і масою не поступаються плодам сорту Оберіг, тільки забарвлення темно-червоне. На одній рослині залишала 4 стебла, 7-8 кистей, в кисті до 7 плодів. Врожайність з куща — до 3 кг. Висадила 120 штук томатів цього сорту.

томати 1 тонна з сотки

За сезон з шматочка землі трохи більше сотки зібрала близько 1700 кг томатів. З реалізацією плодів проблем не було: частина пішла на ринок, інше розкупили прямо вдома. Виявилося, це прибуткова справа. Тим, хто зацікавився цією технологією, даю свій «рецепт».

Просто технологія

Насіння на розсаду сіяла 21 березня в ящики рядами (відстань між рядами 8-10 см, між сіянцями — до 1 см). Пікірувала їх в плівковий парник 15 квітня, вкривала розсаду агроволокном, воно відмінно захищає сіянці як від заморозків, так і від холодного конденсату, що капає з плівки парника. На постійне місце висаджувала розсаду 9-10 травня. Коли розсада росла в парнику, два рази підживлювала по листю Емістимом, поливала мало, теплою водою і під корінь. Під час висаджування розсади в ґрунт в кожну лунку насипала по жмені перепрілого гною.

Через 14 днів після висадки провела першу профілактичну обробку від фітофтори Оксіхомом. Таких обробок робила ще дві, через кожні два тижні, використовуючи системний фунгіцид Квадрис і поживну суміш «Помідорчик».

На експериментальній ділянці томати не підв’язувала (було дуже багато кущів), а просто два рази високо їх підгорнула, останній раз лопатою сформувала високі валики землі над корінням. Поливала тільки раз, при висадці розсади — по 1 л води в кожну лунку. Тому мої помідорчики довгий час стояли як солдатики і тримали у висячому положенні урожай. Перші плоди почали дозрівати в першій декаді липня. Повного дозрівання томатів я не чекала, збирала їх, як тільки починали забарвлюватися. Таке вибіркове раннє збирання врожаю прискорює налив і дозрівання на рослинах плодів, що залишилися.

Анжеліка МАНУША, овочівник-експериментатор.

м. Конотоп Сумської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине