No menu items!
Среда, 24 апреля, 2024
ГлавнаяДачаСадівник з Полтавської області назвав найбільш ефективний спосіб розмноження жимолості

Садівник з Полтавської області назвав найбільш ефективний спосіб розмноження жимолості

Жимолость дуже популярна і купити саджанці в Україні досить просто. Але замість того, щоб купувати саджанці, можна спробувати виростити їх власноруч.

Як ми вже знаємо жимолость дуже популярна і купити саджанці в Україні досить просто. Але замість того, щоб купувати саджанці, можна спробувати виростити їх власноруч. Розмножити жимолость можна кількома способами. Вона відмінно розмножується різними видами відводків.

Укорінюваність здерев’янілих живців трохи вища, ніж у аґрусу і може доходити до 50%. Але найкраще жимолость розмножується зеленими живцями. Саме цей спосіб і використовують найчастіше, а в промисловому розсадництві він є основним.

розмноження жимолості

У травні, коли тільки починають фарбуватися ягоди, нарізають молоді пагони. Найкраще це робити рано вранці, коли тканини найбільш наповнені вологою. Зрізані пагони тут же поміщають в ємність з водою, щоб запобігти випаровуванню вологи. Живці переносять до місця посадки, найчастіше це парник, де вони і будуть вкорінюватися. Можна живцювати в будь-якому зручному для вас місці, але тоді доведеться все це переносити до місця укорінення, що не завжди зручно. Живці висаджують в касети об’ємом 50-150 мл, більший обсяг не практичний. Глибина касет залежить від того, якої довжини будуть живці і може коливатися від 5 до 10 см і більше.

Касети попередньо заповнюють субстратом на основі торфу. Пагони нарізають на живці з одним — двома вузлами. Верхній зріз роблять в 0,5-1 см від вузла, нижній — якнайнижче. Якщо потрібна якомога більша кількість живців, нарізають з одним вузлом. Але такі живці будуть розвиватися трохи повільніше, ніж з двома вузлами. Парні листя на живцях обрізають так, щоб залишилося 1/3-1/4 частина.

Потім нижню частину живців обробляють стимуляторами коренеутворення і висаджують в касети. Зелені живці жимолості вкорінюються дуже добре і за достатніх навичок можна обходитися без стимуляторів. Касети з висадженими живцями рясно поливають і встановлюють в затіненому парнику.

Приживлюваність живців дуже висока, вихід саджанців становить понад 90%. Після того як коріння вкорінених живців заповнять весь обсяг касет їх пересаджують для дорощування в контейнери або у відкритий ґрунт.

Олег САВЕЙКО, садівник.

с. Хорішки Полтавської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине