No menu items!
Четверг, 28 марта, 2024
ГлавнаяДачаМиколаївська квітникарка розповіла про декоративну рослину, без якої важко уявити сучасний сад

Миколаївська квітникарка розповіла про декоративну рослину, без якої важко уявити сучасний сад

Сучасний сад - це не лише модний дизайн, а й рослини, які в ньому ростуть. До таких належить кермек. Він підходить і для клумб, і для формування букетів.

Якщо ви мрієте створити клумбу в сучасному стилі, то зверніть увагу на кермек — модну невибагливу садову рослину, що підходять не тільки для декорування квітників, але і дуже популярна в сучасних стильних букетах. Кермеку немає рівних за красою, коли мова заходить про складання зимових букетів. Його дрібні квітки з яскравим або пастельним забарвленням в щитках або віничках виглядають ефектно і не втрачають своєї привабливості — при правильній сушці — роками.

З агротехнікою немає проблем

Але під якою б назвою вам не зустрілася це рослина — кермек, статіце, лімоніум — в науковому світі він відомий як Limonium, і є представником роду кермек сімейства свинчаткові. В роду налічується понад триста видів, основна частина яких зустрічається в Середній Азії, Алжирі та Середземномор’ї.

кермек

Асортимент кермеку великий, але всі види підрозділяються на кореневищні багаторічні і трав’янисті однорічники. Найбільш популярні однорічні кермеки — кермек виїмчастий, китайський, кермек Переса, а також кермек Суворова.

Багаторічники — це кермек Гмелина, широколистий, звичайний і каспійський.

Однорічні кермеки — рослини, що формують прикореневу розетку листя і численні пагони, які увінчуються суцвіттями. У них потужний стрижневий корінь, завдяки якому рослини мають високу посухостійкість. Листя овальне або яйцеподібне, витягнуте, в довжину досягає 10-15 см. Квітконоси розгалужуються, як правило, тільки у верхній частині, але зате створюють над кущем мереживну хмару. Дрібні квітки з сухою чашечкою і трохи більшим віночком, зібрані в складні суцвіття — щитки, волоті і парасольки, що складаються з щільних або пухких колосків.

Достоїнства однорічного лімоніуму

Найбільш популярним серед однорічників вважається кермек виїмчастий. Висота рослини до півметра з досить великими ланцетним або пір’ястим прикореневим листям і численними прямостоячими квітконосами, розгалуженими нагорі. Дрібні квітки до 1 см в діаметрі, зібрані в колоски, в свою чергу складаються в складні щитки суцвіть. Рослина відрізняється сухою чашечкою квіток. Палітра однорічного кермеку включає яскраві акрилові тони — від білого і блакитного до ультрамаринового синього, лілового, фіолетового, льодяниково-рожевого, лимонного…

У продажу можна знайти насіння карликових сортів кермеку виїмчастого з різноманітно пофарбованими квітками — Петіт букет, Biedemieier mixed (висотою до 30 см), Пацифик мішунг (до 80 см) і ін.

Однорічний лімоніум чудово виглядає в будь-яких декоративних композиціях — від ящиків до класичних клумб і міксбордерів. Вони гарні в якості бордюру на передньому плані, в групах на газоні або на альпійських гірках. Їхні квіточки приваблюють в сад метеликів.

Краще вирощувати через розсаду

Однорічні та багаторічні кермеки вирощують, як правило, через розсаду. Їх висівають в стандартні терміни для основних літників — протягом березня, в легку універсальну ґрунтосуміш. Насіння негусто розсипають по зволоженому субстрату і злегка прикривають ґрунтом. Під плівкою або склом за температурі +20оС вруна з’являються через 1 тиждень. Пікірування на стадії 2-3 справжніх листочків проводять в стаканчики або горщики.

Кермек

Лімоніум вважається одним з найбільш витривалих літників. Висаджувати його слід на сонячних ділянках, на легких ґрунтах з нейтральною кислотністю. Всі без винятку кермеки дуже погано переносять пересадку. У рослин формується глибокий стрижневий корінь, і вирощування можливо тільки за умови дбайливого збереження кореневища при висадці розсади. Оптимальна відстань при посадці — 30-40 см.

Кермеки є засухостійкими рослинами, але полив в сильну посуху благотворно позначається на цвітінні.

Багаторічні види прекрасно зимують без укриття і не потребують підготовки до морозів, добре виглядають як прикраса зимового саду зі своїми мереживними суцвіттями, з-під снігу виходять зеленими.

Якщо кермеки вирощують для живих букетів, то суцвіття зрізають після повного розкриття бутонів. Для засушування краще використовувати рослини з квітками, які не повністю розкрилися (при сушінні вони розкриються).

Тетяна ЛЯШЕНКО, садівниця.

м. Первомайськ Миколаївської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине