No menu items!
Среда, 1 мая, 2024
ГлавнаяДачаПрикарпатський садівник розповів про злісних ворогів актинідії та краще місце для садіння

Прикарпатський садівник розповів про злісних ворогів актинідії та краще місце для садіння

Вибираючи місце в саду для садіння актинідії, необхідно врахувати, що вона росте і плодоносить більше тридцяти років. Не любить сусідства з яблунею і, навпаки, полюбляє смородину.Перекопувати ґрунт під кущами не можна, оскільки коріння залягає у верхніх родючих шарах землі. Краще розрихлювати землю не глибоко сапкою. Росте актинідія на різних ґрунтах, окрім глинистих і з близьким […]

Вибираючи місце в саду для садіння актинідії, необхідно врахувати, що вона росте і плодоносить більше тридцяти років. Не любить сусідства з яблунею і, навпаки, полюбляє смородину.Перекопувати ґрунт під кущами не можна, оскільки коріння залягає у верхніх родючих шарах землі. Краще розрихлювати землю не глибоко сапкою.

Росте актинідія на різних ґрунтах, окрім глинистих і з близьким заляганням поверхневих вод. Необхідно подбати про гарний дренаж. Рослина не переносить застою води у місці залягання коренів. Але в час літньої засухи потрібно подбати про полив і мульчування. Полюбляє ліана багаті на органічні добрива землі, слабокислі і кислі, не переносить вапнякові. Все це потрібно врахувати при садінні саджанців.

В садивну яму завглибшки 50 см і завширшки 50-60 см вкладаю дренаж із битої цегли, заправляю поживною землесумішшю з перегною, торфу, компосту і попелу. Для кращого стартового росту рослини можна додати аміачну селітру (100-150 г), суперфосфат (200-300 г).

Актинідія дуже полюбляє сонце, але в перші два роки півтінь піде їй тільки на користь. Відстань між кущами має бути не менше 2 м. Після посадки необхідно подбати про захист молоденьких рослин. Кішки – найбільші вороги актинідії. Вони обгризають молоду кору, видряпують кігтями бруньки і лапами вигрібають навіть коріння.

Після цього рослина може повністю пропасти. Найкращим захистом може слугувати металева сітка, висотою 1 м, щільної фракції. Дорослим рослинам коти не страшні.

Догляд за актинідією – це поливи, підживлення, рихлення верхнього шару землі. У вечірні та ранкові години ліана полюбляє дощування відстояною водою. Вона швидко заповнює простір, чіпляючись за все, що тільки може. В цей час рослині потрібна наша допомога, щоб правильно сформувати і заповнити шпалеру. Якщо робити все вірно, актинідія не тільки віддячить гарним урожаєм, а й неабияк прикрасить ваш садок.

Богдан Гаморак, Івано-Франківська область.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине