No menu items!
Четверг, 18 апреля, 2024
ГлавнаяДачаПрикарпатський садівник розповів про злісних ворогів актинідії та краще місце для садіння

Прикарпатський садівник розповів про злісних ворогів актинідії та краще місце для садіння

Вибираючи місце в саду для садіння актинідії, необхідно врахувати, що вона росте і плодоносить більше тридцяти років. Не любить сусідства з яблунею і, навпаки, полюбляє смородину.Перекопувати ґрунт під кущами не можна, оскільки коріння залягає у верхніх родючих шарах землі. Краще розрихлювати землю не глибоко сапкою. Росте актинідія на різних ґрунтах, окрім глинистих і з близьким […]

Вибираючи місце в саду для садіння актинідії, необхідно врахувати, що вона росте і плодоносить більше тридцяти років. Не любить сусідства з яблунею і, навпаки, полюбляє смородину.Перекопувати ґрунт під кущами не можна, оскільки коріння залягає у верхніх родючих шарах землі. Краще розрихлювати землю не глибоко сапкою.

Росте актинідія на різних ґрунтах, окрім глинистих і з близьким заляганням поверхневих вод. Необхідно подбати про гарний дренаж. Рослина не переносить застою води у місці залягання коренів. Але в час літньої засухи потрібно подбати про полив і мульчування. Полюбляє ліана багаті на органічні добрива землі, слабокислі і кислі, не переносить вапнякові. Все це потрібно врахувати при садінні саджанців.

В садивну яму завглибшки 50 см і завширшки 50-60 см вкладаю дренаж із битої цегли, заправляю поживною землесумішшю з перегною, торфу, компосту і попелу. Для кращого стартового росту рослини можна додати аміачну селітру (100-150 г), суперфосфат (200-300 г).

Актинідія дуже полюбляє сонце, але в перші два роки півтінь піде їй тільки на користь. Відстань між кущами має бути не менше 2 м. Після посадки необхідно подбати про захист молоденьких рослин. Кішки – найбільші вороги актинідії. Вони обгризають молоду кору, видряпують кігтями бруньки і лапами вигрібають навіть коріння.

Після цього рослина може повністю пропасти. Найкращим захистом може слугувати металева сітка, висотою 1 м, щільної фракції. Дорослим рослинам коти не страшні.

Догляд за актинідією – це поливи, підживлення, рихлення верхнього шару землі. У вечірні та ранкові години ліана полюбляє дощування відстояною водою. Вона швидко заповнює простір, чіпляючись за все, що тільки може. В цей час рослині потрібна наша допомога, щоб правильно сформувати і заповнити шпалеру. Якщо робити все вірно, актинідія не тільки віддячить гарним урожаєм, а й неабияк прикрасить ваш садок.

Богдан Гаморак, Івано-Франківська область.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине