Самое популярное

Груша зимова - просто казкова

26 февр. 2015 12:53 | №100 0 6854 0

Груша - дуже цінна плодова культура. Після яблуні вона посідає друге місце в структурі плодово-ягідних насаджень України. Наявність великої кількості сортів різних строків достигання дозволяє мати свіжі плоди протягом 8-10 місяців, а при зберіганні їх у холодильниках - протягом року.

Особливою популярністю зараз користуються зимові сорти груш. Раніше їх було дуже обмаль, в основному, переважали літні і осінні сорти, які не мали достатнього періоду споживання і, як правило, швидко псувались як на дереві, так і на землі. З надходженням нових зимових сортів з країн далекого зарубіжжя, їх арсенал нині значно покращився достойними новинками. Я сьогодні хочу розповісти читачам «Одеського дачника» про кращі з кращих серед зимових сортів, які вже не один рік ростуть і плодоносять на моїй ділянці.

Сорт СніжинкаСніжинка (Дельбараю) - ранньозимовий сорт. Вага плоду 300-400 г, деякі можуть бути і до 1 кг. М’якоть біла, соковита, масляниста, з тонким ароматом, десертна. Дерево зимостійке, дуже скороплідне, високоврожайне.

Дегустаційна оцінка - 4,6-4,8 бала. Стиглість плодів настає в кінці жовтня, споживати можна через 2 тижні після збирання. В холодильнику плоди зберігаються до літа, в умовах без штучного охолодження - 30-45 днів. Користується попитом у садівників-аматорів.

Еріка - новий зимовий сорт (Чехія). Плоди вагою 200-300 г, конічні, зелено-жовті, соковиті, солодко-винного смаку. Сорт дуже скороплідний і урожайний, високотоварний, імунний, зимостійкий.

Сорт ТающаТающа - ранньозимовий сорт Кримського науково-дослідного центру плодівництва інституту садівництва. Сорт невибагливий до умов вирощування, характеризується досить високою зимостійкістю, імунний до хвороб.

Плоди дуже великі, злегка ребристі, середня вага 370-400 г, максимальна - 920 г (перший урожай порадував мене 750-грамовими плодами). Шкірочка тонка, гладенька, при повному достиганні вона стає зеленувато-жовтою. М’якоть кремова, соковита, масляниста, тане в роті, ніби їси мармелад, смак насичений, гармонійний, солодкий з помірною кислинкою. Дегустаційна оцінка - 4,7-4,9 бала. Плоди достигають в кінці вересня, незважаючи на великі розміри, вони міцно тримаються на дереві. В звичайних умовах плоди зберігаються до кінця листопада, у холодильнику при температурі -1оС - до кінця січня. Товарність і транспортабельність дуже високі - 95-97%.

Сорт ЯблунівськаЯблунівська - зимовий сорт Придніпровської дослідної станції садівництва. Сорт скороплідний, зимостійкий, імунний до хвороб, середня маса плодів 220-250 г. Шкірочка тонка, але міцна, світло-жовта у споживчій стиглості.
М’якоть щільна, масляниста, ніжна, кисло-солодка. Дегустаційна оцінка - 4,6-4,8 бала. Споживча стиглість настає на початку грудня. В холодильнику можуть зберігатися до березня.

Марія - пізньозимовий сорт Кримського інституту садівництва. Дуже скороплідний, високоврожайний, імунний до хвороб, зимостійкий. Плоди дуже великі, одномірні, з гладенькою поверхнею, середня вага 240 г, максимальна - 420 г. М’якоть кремова, соковита, масляниста, відмінного кисло-солодкого смаку. Дегустаційна оцінка - 4,7-4,8 бала. В умовах без штучного охолодження зберігаються до лютого, в холодильнику - до травня.

Серед зимової групи сортів Марія є лідером по врожайності і одним із найкращих зимових сортів у садівників–аматорів, завдяки значній кількості позитивних властивостей: високої якості плодів, імунності, пізнього цвітіння.

Всі сорти груш містять велику кількість цукру (6-16%), органічні кислоти (0,1-0,3%), дубильні та пектинові речовини, клітковину (до 0,4%), каротин, азотисті речовини, вітаміни А, В, Р, РР і інші.

Плоди груші мають менше цукру, ніж яблуні, але ж і менше кислоти, тому здаються солодшими.

Груша - цінний продукт харчування і разом з різними частинами дерева широко використовуються в народній та нетрадиційній медицині для підтримання нормального функціонування організму, профілактики і лікування різних недуг.

За своїми біологічними особливостями, у порівнянні з кісточковими або навіть яблунею, груша є пізньоплідною породою. Щоб істотно прискорити її скороплідність, я, по-перше, використовую напівкарликову підщепу ВА-29, а, по-друге, застосовую агротехнічні заходи, що впливають на крону, зокрема, такі як відгинання, скручування та деформація гілок, тому мої сорти груш починають плодоносити з третього, четвертого року після садіння і родять щорічно.

Іван Андрійович ДЗИГОРА, вчений агроном. с. Оникеєве Маловисківського району, Кіровоградської області,

Добавить комментарий

Добавить комментарий

Соблюдайте правила комментирования. При несоблюдении, Вы можете быть забанены.

Если Вам надоело каждый раз вводить капчу – потратьте один раз две минуты и станьте полноправным участником соцсети "На пенсии", а главное комментируйте, без всякой капчи, сколько хотите.

Loading...
Загрузка