No menu items!
Суббота, 20 апреля, 2024
ГлавнаяДачаСадівник із Запорізької області розповів про лікувальні властивості хурми та тонкощі її...

Садівник із Запорізької області розповів про лікувальні властивості хурми та тонкощі її вирощування

Зараз у повному розпалі сезон хурми. Її плоди заполонили ринки і магазини, ласувати хурмою люблять усі. Проте її можна виростити на своїй ділянці і щороку збирати щедрий врожай.       Від морозів захистить земля Саджають хурму восени або навесні; ямки готують, як і для всіх інших дерев. В жодному випадку не рекомендується заправляти їх […]

Зараз у повному розпалі сезон хурми. Її плоди заполонили ринки і магазини, ласувати хурмою люблять усі. Проте її можна виростити на своїй ділянці і щороку збирати щедрий врожай.

     

Від морозів захистить земля

Саджають хурму восени або навесні; ямки готують, як і для всіх інших дерев. В жодному випадку не рекомендується заправляти їх добривами, гноєм або ґрунтосумішшю, можна засипати тільки свіжою землею з міжрядь саду. Плодоношення хурми залежить від сили росту пагонів: якщо рослина жирує і приріст за рік перевищує 30 см, квіткові бруньки не закладаються, тільки ростові.

За осіннього садінні ґрунт ретельно ущільнюють і рясно поливають, а при першому похолоданні, приблизно в середині листопада, підгортають місце щеплення, створюючи біля штамба горбик землі висотою 50-70 см. Земля гріє, тоді як будь-яке обгортання промерзне буквально за пару годин. В кінці березня, при потеплінні, горбок прибирають і проводять профілактичне обприскування мідьвмісними препаратами проти грибкових захворювань типу моніліозу.

У другій половині літа полив скорочують, прищипують верхівки: при сильному зростанні в жодному разі не можна робити обрізку — чим сильніше ріжеш, тим сильніше зростає. Для якнайшвидшого вступу в плодоношення проводимо відгинання гілок за допомогою розпірок, розтяжок або підвішування вантажу, де як зручніше. Така система догляду дозволяє отримати урожай на третій-четвертий рік. Надалі розмір плодів і величину врожаю можна регулювати обрізанням, прищипкою, поливом, підгодівлею і іншими агротехнічними прийомами.

     

Золота плодосмуга

У нашому саду сильний східний вітер частенько ушкоджував саджанці, особливо при зимовій ожеледі і обмерзанні. Ми кілька разів намагалися створити захисну плодосмугу, але вдалася вона тільки тоді, коли посадили ряд хурми сорту Російська. Розмістили її в ряду через 1 м, вона утворила щільну стіну і зараз просто ломиться від плодів.

П’ять саджанців хурми, які виросли біля гаража, з побоювання пошкодити обмостку, викопувати не стали, але заклали навколо будови виноградну альтанку. Деревця не загинули — вони проросли крізь виноград і зараз, на десятий рік свого існування, принесли не менше, ніж по півсотні кілограмів кожне. Не дерево, а казка.

Для отримання врожаю в саду немає більш вдячної культури: невимоглива до ґрунтів і поливу, не має періодичності плодоношення, не боїться морозів, заморозків і відлиг, в наших умовах не має шкідників і хвороб, дуже урожайна і довговічна. Плоди добре зберігаються, користуються підвищеним попитом на ринку. Можна нескінченно перераховувати її переваги, але найголовніше — «заморський» субтропічний плід росте в твоєму саду!

    

Покращують обмін речовин

Крім гастрономічних достоїнств, хурма має яскраво виражені лікарські властивості. У лікувальних цілях використовують плоди, м’якоть яких при повному дозріванні стає соковитою і солодкою, наче мармелад. Цукру в ній до 25%, в основному глюкоза і фруктоза, а в сушеному вигляді — до 65%. Вітаміну С більше, ніж в мандаринах, у великій кількості містяться фруктові кислоти, каротин, фарбувальні і дубильні речовини, пектини, білки, мінерали, серед яких переважають мідь, залізо, марганець, калій, фосфор і йод.

У свіжому вигляді застосовуються при шлункових захворюваннях, знімають неприємні відчуття при підвищеній кислотності, рекомендовані як тонізуючий засіб для видужуючих після виснажливої хвороби.

«Золоті яблука» прекрасно впливають на обмін речовин, особливо при порушенні функцій щитоподібної залози, оскільки містять багато йоду, допомагають людям хворим на серцево-судинні хвороби, при атеросклерозі, а також при розладах шлунково-кишкового тракту і захворюваннях печінки. Великий вміст вітамінів С і А покращує зір, підвищує імунітет і стійкість організму до інфекційних захворювань.

Смакуючи цими екзотичними плодами, ми поєднуємо корисне з приємним, це той рідкісний випадок, коли корисне — смачно, а смачне — корисно. Прикрашає сад в будь-який час року, урізноманітнює харчування, зміцнює здоров’я. Краса і користь — увесь рік!

Сергій Лохматов, вчений агроном, м. Мелітополь Запорізької області

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине