No menu items!
Пятница, 26 апреля, 2024
ГлавнаяДачаПенсіонер із Івано-Франківська назвав сорти винограду, які не потребують особливого догляду

Пенсіонер із Івано-Франківська назвав сорти винограду, які не потребують особливого догляду

Якщо ви хочете вирощувати виноград, який не потребує особливої уваги, постійних підживлень і обприскувань проти шкідників, зверніть увагу на сорти Пам’яті Домбковської та Бурлінгтон. Унікальний кишмишний сорт Цей сорт винограду вивів селекціонер Федір Шатілов і названий він був на честь Яніни Домбковської, яка брала участь в селекції цього винограду. Пам’яті Домбковської – це столово-кишмишний сорт, […]

Якщо ви хочете вирощувати виноград, який не потребує особливої уваги, постійних підживлень і обприскувань проти шкідників, зверніть увагу на сорти Пам’яті Домбковської та Бурлінгтон.

Унікальний кишмишний сорт

Цей сорт винограду вивів селекціонер Федір Шатілов і названий він був на честь Яніни Домбковської, яка брала участь в селекції цього винограду.

Пам’яті Домбковської – це столово-кишмишний сорт, у якого дуже сильний і швидкорослий кущ з товстою і міцною лозою, котрий з успіхом можна вирощувати в критичних умовах. В результаті такого схрещування вийшов чудовий кишмишний гібрид, який отримав від батьківської пари їх найкращі якості: велику і стабільну урожайність; відсутність насіння в ягодах; високу цукристість і відмінну стійкість лози до морозів; стійкість до посух і сильних поривів вітру.

Грона цього сорту довжиною 18-28 см ,шириною 10-18 см, середньою вагою 300-400 г, а найкращі екземпляри можуть досягати 1 кг. Форма ґрона циліндрично-конічна, іноді крилата. Гребеніжки короткі, трав’янисті, зеленуватого кольору. Ягоди середні, діаметром 12-16 мм, вагою 4-5 г. М’якоть ніжна, соковита, з приємним ароматом. Шкірка ягід тонка, при споживанні навіть не відчувається. Кісточки відсутні, тому виноград відносять до 4-ї групи безнасінності. Квітки двостатеві, що забезпечує відмінне запилення і зав’язування плодів.

Морозостійкість даного сорту -28-30оС, а при легкому укриті -35оС.Обрізку проводять довгу, до12 вічок. Оптимальне навантаження на кущ — 50 вічок і 30 зелених пагонів. Практично не потребує нормування врожаю. Лоза визріває в будь-яких кліматичних умовах, причому на всю довжину пагонів, після чого міняє колір на коричневий.

Сорт Пам’яті Домбковської дозріває рано, час від появи перших листочків до збору урожаю — 95-115 днів.

Із ягід даного сорту виготовляють компоти, варення, ізюм, а також вино, яке має красивий рубіновий колір з оригінальним смаком і букетом.

Бурлінгтон для справжніх шедеврів

Цей сорт винограду зовсім недавно став відомий широкому загалу виноградарів і має цікаву історію. Вже пройшло більше півстоліття, як колишній директор Кобаківської школи Косівського району на Івано-Франківщині Володимир Іванович Чепига отримав запрошення від свого дядька відвідати його в Канаді. Відомий фермер Юрій Марфейчук проживав в м. Бурлінгтон, мав невеличку ферму і займався виноградарством.

Урожай зі свого виноградника він здавав на винний завод в м. Торонто, де вина з його винограду займали призові місця. Щоб ця поїздка залишила слід на українській землі дядько подарував племіннику 10 чубуків найкращого на його думку сорту винограду, які вдалось привезти в бамбукових палицях.

І вже через три роки перші ґрона порадували своїм неповторним смаком і ароматом. Встановити достовірну назву сорту і його родовід не вдалося. Враховуючи походження цього сорту, було прийнято рішення дати йому назву Бурлінгтон. Хрещеним батьком цього сорту став голова клубу «Виноградарі Прикарпаття» Дмитро Семенів.

Бурлінгтон — універсальний сорт винограду ранньо- середнього терміну дозрівання (перша половина вересня на Прикарпатті). Ягода зелено-жовта при повному дозріванні, вагою 4-5 г. Грона циліндричні, вагою 250-400 г. Ягоди не тріскаються і оси не чіпають їх. Морозостійкість -35оС, стікість проти хвороб і шкідників підвищена.

Даний виноград споживають у свіжому вигляді, але особливо його цінують винороби, які виготовляють з Бурлінгтона напівсухі і десертні вина. Теплими літніми вечорами аромат винограду і неприховані нотки запаху троянди поширюються на відстань більше20 м.

Вино з цього сорту, яке було представлене на першому дегустаційному з’їзді клубу посіло I місце в номінації «Десертні вина».

Богдан Іванічок, виноградар-винороб, м. Івано-Франківськ

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине