No menu items!
Суббота, 20 апреля, 2024
ГлавнаяДачаГлід - рослина для серця

Глід — рослина для серця

Часто в життєвій метушні ми забуваємо про те, настільки багато безкоштовних, ефективних і нефальсифікованих ліків дарує нам природа. Однією з найцінніших широко поширених лікарських рослин в України є глід. Родова назва глоду – crataegus — походить від грецького krataios — міцний, що характерно для деревини глоду. Рід глоду налічує близько 1250 видів, які ростуть, як […]

Часто в життєвій метушні ми забуваємо про те, настільки багато безкоштовних, ефективних і нефальсифікованих ліків дарує нам природа. Однією з найцінніших широко поширених лікарських рослин в України є глід. Родова назва глоду – crataegus — походить від грецького krataios — міцний, що характерно для деревини глоду. Рід глоду налічує близько 1250 видів, які ростуть, як правило, в північних широтах земної кулі.

   

Рятує від головного болю

Глід — лікарська рослина, котра відома ще з часів Діоскорида. Стародавні римляни і кельти вірили, що гілки квітучого глоду, розвішані на вікнах і дверях відганяють від будинку злих духів. А християни вважають, що глід може лікувати головні і серцеві болі тому, що він був одним із кількох рослин, призначених для сплетення вінка Ісусу Христу.

Це невелике дерево або чагарник дуже декоративно виглядає навесні, коли серед різьбленого, блискучого, яскраво-зеленого листя розквітають білосніжні або рожеві суцвіття з запаморочливо-терпким ароматом. Милуєшся і не намилуєшся красою і досконалістю цього білопінного дива, дихаєш і не надихаєшся його божественним ароматом. Не менш красивий глід з серпня і до пізньої осені, коли на гілках відливають глянцем тисячі вогненно-червоних ягід.

     

Смачний і корисний для здоров’я

«Хлібниця» — так шанобливо називали селяни ці ягоди, тому що мука з плодів глоду надавала тісту приємний жовтуватий колір і фруктовий аромат. А ще, з ягід варили узвари, киселі, робили начинку для пирогів. І, звичайно ж, цілющі чаї та відвари.

Деревина глоду міцна, в’язка. Вона використовується для створення різноманітних столярних виробів, сувенірів, художнього посуду.

Є ще одна особливість у цієї рослини: вона приборкує вітер в полезахисних смугах, чіпко тримає корінням горловини ярів, перешкоджаючи розмиву ґрунту, прикрашає береги річок і круті кам’янисті схили, служить живим парканом у великих садах і парках.

Плоди глоду містять органічні кислоти, цукри, сорбіт, вітаміни групи В, К, Е, антоціани, лейкоантоціани, катехіни, кавову, урсолову і олеїнову кислоти, пектинові речовини, мікроелементи калій, марганець, залізо та ін. В плодах також знайдені оксикумарини, які здатні знижувати протромбіновий індекс крові.

Препарати на основі глоду покращують загальний стан хворого при слабкості організму внаслідок фізичного і розумового перенавантаження, а також при сильних нервових потрясіннях. Вони з успіхом застосовуються при лікуванні початкових стадій гіпертонії, стенокардії, атеросклерозу, серцево-судинної недостатності, при пневмонії, грипі та інших інфекційних захворюваннях.

    

Нові сорти з великими ягодами

Збір квіток проводять на початку цвітіння, коли більшість бутонів ще не розпустилися. Сировину розстилають тонким шаром і сушать в тіні. Зрілі плоди сушать в печі або духовці при температурі 50 градусів. Зберігаються квітки 2 роки, сухі плоди — до 8 років.

Увага! Препарати на основі глоду не можна приймати вагітним і жінкам, що годують грудьми, людям зі зниженим тиском. Свіжі плоди не можна їсти натщесерце — може виникнути кишковий спазм і навіть блювота. Перед прийомом препаратів глоду, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

Садівникам для вирощування можна порекомендувати великоплідні види і сорти глоду, які, крім високих лікувальних властивостей, мають такі достоїнства, як відмінний смак плодів, великоплідність і, найчастіше, відсутність колючок. Це, наприклад, глід Пояркової, Турнефора, Нікітіна, Понтійський, а також нові сорти — Злат (жовтий), Китайський №1, Людмил, Шаміль.

Шкідники і хвороби практично не приносять шкоди деревам і врожаю, що дозволяє обійтися без хімічного захисту, отримуючи екологічно чисту продукцію. Вживайте чаї з плодами і квітками глоду і будьте завжди здорові!

Тетяна Ляшенко, садівник-експериментатор, м. Первомайськ Миколаївської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине