No menu items!
Пятница, 19 апреля, 2024
ГлавнаяДачаОвочівниця з Херсонської області вирощує екзотичні огірки

Овочівниця з Херсонської області вирощує екзотичні огірки

Мелотрію на своїй ділянці я вирощую вже давно. Плоди споживаю свіжими або солю, як огірки. Мелотрія, яку ще називають мишачим кавуном, африканським огірком, – трав’яниста багаторічна рослина з родини гарбузових. В умовах України у відкритому ґрунті її вирощують як однолітню. Перевага мелотрії перед іншими гарбузовими в тому, що вона не вражається хворобами і шкідниками. Ще […]

Мелотрію на своїй ділянці я вирощую вже давно. Плоди споживаю свіжими або солю, як огірки.

Мелотрія, яку ще називають мишачим кавуном, африканським огірком, – трав’яниста багаторічна рослина з родини гарбузових. В умовах України у відкритому ґрунті її вирощують як однолітню. Перевага мелотрії перед іншими гарбузовими в тому, що вона не вражається хворобами і шкідниками. Ще й виглядає дуже декоративно: плоди строкаті, а яскрава зелень не змінює кольору до морозів. Сильний ріст мелотрії унеможливлює розвиток бур’янів, тому її, зазвичай, використовують в озелененні. Чіпкі вусики легко кріпляться до різних опор і повністю їх обплітають.

Хоч огудини сягають 3 м, рослина не займає багато місця, бо вирощую її на шпалері. Плоди невеличкі – 1,5-3,5 см, ягодоподібні, мають смак і запах огірка, схожі на крихітні зеленці, а щільна шкірка надає їм пікантної кислинки.

Умови вирощування мелотрії такі ж, як звичайного огірка. Насіння можна сіяти безпосередньо в ґрунт або на розсаду в ті ж терміни, що й огірки, у пухку, родючу землю. При температурі 27-30оС насіння сходить дуже швидко – через 2-3 дні. Молодим рослинам потрібні світле місце і досить висока температура. Вони добре реагують на полив, але перезволожувати не бажано.

Догляд за рослиною полягає в обережному (щоб не пошкодити корінці рослини) розпушуванні ґрунту. Якщо вирощувати мелотрію для озеленення, то підживлюйте азотом, якщо заради плодів – фосфором і калієм (по 10 г/м2) у фазі цвітіння. Під дорослі рослини мінеральні й органічні добрива вносять у тій кількості і ті строки, що й під звичайні огірки.

Плодоносити рослини починають у липні – і до перших приморозків. Вони дуже продуктивні. В кожному вузлику утворюється плід. Тільки встигай збирати!

Найсмачніші ті, які ще маленькі, з мінімумом насіння. Їх можна їсти свіжими (зберігаються до місяця) або засолити. Дуже смачні мариновані, з гострим перцем.

А як оригінально виглядають маленькі кавунчики у банках! Ними прикрашають святковий стіл, роблять асорті з огірками і помідорами під час квашення. Я, приміром, консервую їх у півлітрових банках з помідорами чері.

Крім плодів, мелотрія шорстка утворює бульби вагою до 400 г, що за розміром і будовою нагадують бульби батату. Вони погано зберігаються, тому їх вживати слід сирими у салатах відразу після викопування (наприкінці жовтня чи на початку листопада). На смак бульби одночасно нагадують редиску та огірок. З однієї рослини можна зібрати 5-6 кг плодів-зеленців і 1-1,5 кг бульб.

Вважаю, що мелотрія має право зайняти належне місце на наших ділянках.

Лідія Бондаренко, овочівник-експериментатор, м. Гола Пристань Херсонської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине