No menu items!
Пятница, 19 апреля, 2024
ГлавнаяДачаНебезпечний шкідник продуктів запасу

Небезпечний шкідник продуктів запасу

Південна комірна вогнівка (Plodia interpunctella) – небезпечний шкідник ряду лускокрилі або метелики (Lepidoptera) родини вогнівки (Pyralidae). Вид теплолюбний, тому в природних умовах розповсюджений в південних областях. Історичною батьківщиною цієї вогнівки вважається Середземномор’я. Завдяки діяльності людини став космополітом, тобто розповсюдився в усіх частинах світу, де селиться в закритих приміщеннях. Метелик у розмаху крил 13-20 мм, основа […]

Південна комірна вогнівка (Plodia interpunctella) – небезпечний шкідник ряду лускокрилі або метелики (Lepidoptera) родини вогнівки (Pyralidae). Вид теплолюбний, тому в природних умовах розповсюджений в південних областях. Історичною батьківщиною цієї вогнівки вважається Середземномор’я. Завдяки діяльності людини став космополітом, тобто розповсюдився в усіх частинах світу, де селиться в закритих приміщеннях.

Метелик у розмаху крил 13-20 мм, основа переднього крила сіро-жовта, інша частина червонувато-коричнева з двома свинцево-сірими перев’язями й однією-двома темними плямами між ними; задні крила сірувато-білі, з темним краєм. Яйце розміром 0,4-0,6 мм, овальне, жовто-біле. Гусениця завдовжки 10-18 мм, жовтувато-біла, голова і щиток темно-коричневі. Лялечка – 6-9 мм, жовта, черевце гладке.

Дорослі метелики не харчуються. Гусениця південної комірної вогнівки пошкоджує борошно, особливо кукурудзяне, зерно, пшеницю, жито, рис, кукурудзу і продукти їх переробки, сушені фрукти, овочі, прянощі, родзинки, шоколад, арахіс, різні горіхи, лікарську сировину, гербарії, сухі дріжджі тощо.

Шкодить запасам продовольства в сховищах, харчових підприємствах, магазинах і житлових будинках. При масовому зараженні вогнівка обплітає павутинням поверхню продуктів, утворюючи грудки. Поширюється з зараженими продуктами, а в межах підприємства або населеного пункту ще й шляхом розльоту дорослих метеликів. За сприятливих умов впродовж року може розвиватися до 6-8 поколінь.

Однією із важливих умов запобігання зараження продукції шкідниками на підприємствах є утримання в чистоті складських і виробничих приміщень, де проводять періодичну дезінсекцію. Продукцію фумігують для знищення шкідника. В домашніх умовах дієві наступні методи:

+ охолодження зерна, продуктів його переробки;

+ нагрівання зерна, продуктів його переробки;

+ очищення зерна, продуктів його переробки;

Охолодження і нагрівання зерна при встановлених режимах призводять до загибелі шкідників, а очищення забезпечує зниження зараженості. При високому ступені заселення шкідниками та продуктами їх життєдіяльності продукцію треба утилізувати.

Є.В. Халаїм, провідний фахівець ентомолог ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія».

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине