No menu items!
Вторник, 19 марта, 2024
ГлавнаяДачаЧеркасець на своєму городі вирощує екзотичний овоч зі смаком ківі та банану

Черкасець на своєму городі вирощує екзотичний овоч зі смаком ківі та банану

Серед багатьох рідкісних, екзотичних рослин, які я вирощую впродовж багатьох років, найбільшими моїми улюбленцями є «їжачки». Саме так я люб’язно називаю ківано, хоча він має й багато інших назв: антильська диня, новозеландський огірок, рогата диня, мелано, ангурія.      Корисний при хворобах серця Батьківщина цієї незвичайної рослини – Нова Зеландія, але сьогодні її успішно вирощують […]

Серед багатьох рідкісних, екзотичних рослин, які я вирощую впродовж багатьох років, найбільшими моїми улюбленцями є «їжачки». Саме так я люб’язно називаю ківано, хоча він має й багато інших назв: антильська диня, новозеландський огірок, рогата диня, мелано, ангурія.

    

Корисний при хворобах серця

Батьківщина цієї незвичайної рослини – Нова Зеландія, але сьогодні її успішно вирощують в Південній Америці, Ізраїлі, Італії і у нас, в Україні. До речі, на українській землі екзот почувається дуже добре, наче вдома. У великих містах диковинний овоч навіть є у в супермаркетах і продається під назвою «ківано», але й коштує недешево. Так, в одному з київських супермаркетів бачив ківано за ціною 93 грн за 1 шт.

Не кожен спроможний віддати такі гроші, проте при бажанні екзотичні плоди можна виростити на власному городі.

Найкращий спосіб споживання ківано – розрізати плід на дві половинки і вибрати ложкою зеленкуватий, желеподібний м’якуш. Він дуже смачний і містить багато вітамінів і мікроелементів.

Плоди можна використовувати для приготування салатів, смажити і консервувати. Вони мають не лише дієтичне, а й лікувальне значення. Ківано сприяє виведенню холестерину з організму, лікує печінку і нирки.

Сік рогатої дині корисний при малокрів’ї, цукровому діабеті, діє як заспокійливий засіб, сприяє підвищенню імунітету і допомагає організму боротися з простудними захворюваннями. Особливо корисні ці екзотичні їжачки для сердечників, адже в 100 г плоду міститься 300 мг калію.

     

Як виростити рогату диню

Насамперед хочу зазначити, що це трав’яниста ліана родини гарбузових. Тож і культивую її як звичайні огірки, дині та кавуни. Проте відмінність все ж є. Ківано треба вирощувати через розсаду. Висів насіння проводжу в першій декаді квітня, після свята Благовіщення. Пластикові стаканчики заповнюю землею з городу, кладу по 2 насінини на глибину 3 см, поливаю і ставлю ємності в неопалювальну, заглиблену на 0,5 м тепличку.

Сходи з’являються на 12-14-й день після посіву. Не забуваю періодично поливати. Кращий сіянець залишаю, а гірший – видаляю. У відкритий ґрунт розсаду висаджую у першій половині травня.

Перед цим рослинки в стаканчиках добре поливаю. Роблю ямки на городі глибиною 12-17 см, залишаючи між ними відстань 70-80 см.

Акуратно, не поспішаючи, перевертаю стаканчики і виймаю розсаду, кладу її в лунки, загортаю землею, поливаю. При такому способі перевалки не травмується коренева система, а приживлюваність – стовідсоткова. Верхній шар ґрунту в кожній лунці мульчую сипцем, шаром 5-7 см. Проводжу цю процедуру перед дощем, а якщо опади не передбачаються, то ближче до заходу сонця.

    

Нормування ніхто не відміняв

Спочатку пересаджена розсада росте не так швидко, а згодом ріст прискорюється і вже під кінець червня вся засаджена ділянка покрита стеблами з листям. У липні на рослинах можна побачити яскраво-жовті квіточки – трохи менші, ніж на огірках. На одній рослині є і чоловічі, і жіночі квіточки. Запилення відбувається завдяки трудівницям-бджілкам.

Ківано дуже врожайний. На одному розгалуженому стеблі, який досягає 3-4 м у довжину, а то і більше, може зав’язатися до 30 плодів, але я цього не допускаю. Чим більше плодів, тим вони дрібніші, тому доцільно залишати не більше 8-12 штук. В такому випадку плоди виростають одного розміру, довжиною 10-12 см і 7-8 см в діаметрі, а вага коливається від 180 до 250 г, а то і 300 г. Плоди тримаються на довгих (до 12 см) плодоніжках.

Зважаючи на те, що ця культура теплолюбна і вологолюбна, регулярно її поливаю, один раз за сезон висапую бур’яни.

Не варто забувати і про підживлення. Перший раз удобрюю під час утворення зав’язі, використовуючи розчин коров’яку (1:10). Вдруге проводжу цю процедуру, коли плоди виростуть до величини курячих яєць, розчином курячого посліду (1:20). Під кожен кущик виливаю по 2 л суміші.

Плоди улюблених їжачків збираю у міру їх достигання і до 25-30 вересня. Головне, аби ківано не постраждав від заморозків, тому зі збором врожаю не треба зволікати. Весь врожай переношу в прохолодну кімнату, де він може зберігатися протягом 3-6 місяців.

Плодами мелано можна прикрасити новорічний стіл. Вони додадуть традиційним стравам певної екзотики, тим паче, що ласувати їжачками полюбляють не лише дорослі, а й діти.

Іван Прокопович Шульц, овочівник-експериментатор, с. Віньковець Звенигородського району Черкаської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине