No menu items!
Суббота, 27 апреля, 2024
ГлавнаяНовостиГарбузи на високій грядці: досвід отримання щедрих врожаїв

Гарбузи на високій грядці: досвід отримання щедрих врожаїв

Урожай гарбузів в останні спекотні і посушливі роки залишає бажати кращого. Тому для гарбузів я влаштувала високі грядки, які так популярні серед прихильників органічного землеробства Австралії, Великобританії і США. Високі гряди-пагорби з органіки є одночасно і багатоповерховою грядкою, і компостною купою, які істотно економлять місце на ділянці, воду при поливі і, що важливо, сили городника. […]

Урожай гарбузів в останні спекотні і посушливі роки залишає бажати кращого. Тому для гарбузів я влаштувала високі грядки, які так популярні серед прихильників органічного землеробства Австралії, Великобританії і США. Високі гряди-пагорби з органіки є одночасно і багатоповерховою грядкою, і компостною купою, які істотно економлять місце на ділянці, воду при поливі і, що важливо, сили городника.

Свої грядки-пагорби я теж облаштувала на зарослій багаторічними бур’янами ділянці. У березні прямо на ґрунт поклала сухі стовбури і гілки плодових дерев, верб, чагарників на площі 3,0х1,5 м. Засипала їх сухостоєм, напіврозкладеним компостом і прілою соломою. До висадки гарбузів цю купу органіки регулярно поливала. Щоб створити парниковий ефект, зверху прикрила плівкою. Всю органіку, яка утворювалася при збиранні на ділянці, несла на цей пагорб і закопувала під солому. Через деякий час пагорб в центрі досяг висоти 1 м. Але після поливу органіка осідала, і досипати її доводилося знову і знову. Потім туди ж стала закопувати виполоті бур’яни і скошену на ділянці траву. Тягала це все мішками.

Коли минула загроза поворотних заморозків, в грядці-пагорбі викопала «кишеньки» — поглиблення, наповнила їх ґрунтом і висадила туди зі стаканчиків розсаду гарбузів. Завдяки тому, що грядка висока, на її похилій поверхні вдалося розмістити набагато більше рослин, ніж на плоскій грядці. Гарбузи розвивалися швидко, відчували себе комфортно. Коренева система перебувала в регулярно зволоженому і живильному ґрунті, а стебла повзли куди їм заманеться, вибираючи комфортні містечка для цвітіння і зав’язування своїх плодів.

До кінця сезону гарбузи віддячили мене врожаєм і майже повністю «з’їли» пагорб. Так що знову буде чим зайнятися у весняні дні.

Світлана Внукова, овочівник, с. Руські Тишки, Харківська область

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине