Пятница, 29 марта, 2024
ГлавнаяДачаЗакарпатські садівники розповіли, чому варто вирощувати ківі

Закарпатські садівники розповіли, чому варто вирощувати ківі

За останню тисячу років люди обрали до свого постійного раціону лише кілька десятків плодів із тисяч, що пропонуються природою. І ківі опинилося серед цих обранців. І не дивно, адже його кисло-солодкий смак нагадує одразу кілька улюблених фруктів: і суницю, і диню, і ананас із бананом.

А велика кількість корисних речовин і вітамінів у цій ягоді — просто скарб для організму людини.

У ківі міститься більше добової норми вітаміну С. А якщо ви переїли за святковим столом, і страждаєте від важкості у шлунку, не варто вживати ліками. Просто з’їжте кілька ківі. Ці ягоди зміцнять ваш імунітет в цілому, а також покращать травлення.

А для поціновувачів смачненького і солоденького, а особливо для жінок, які стежать за своєю фігурою, ківі — просто знахідка! Як і ананас, він спалює жири.

Калій, що міститься в ківі в досить великій кількості, допомагає впоратися з підвищеним тиском.

Сьогодні вчені розглядають ці плоди як серйозні ліки проти тромбів. Профілактична дієта для зниження ризику тромбоциту та зменшення в крові рівня шкідливих жирних кислот складається всього з 2-3 плодів ківі на день.

Наукова (ботанічна) назва рослини ківі — Актинідія китайська (Actinidia chinensis). Це велика деревоподібна листопадна ліана сімейства актинідієвих (Actinidiaceae). Рослина дводомна, тобто плодоносять тільки особини жіночої статі.

У нашій країні ківі поки що масово (промислово) не вирощують, хоча перші вдалі досліди у цьому напрямі вже є.

А є ця екзотична ліана у багатьох садівників-аматорів, і зарекомендувала вона себе з найкращого боку, — невибаглива, швидко вступає в плодоношення, врожаїть довго, стабільно і рясно, не вимагає хімічних обробок через відсутність шкідників і хвороб, — а отже, виростає цілком екологічно чистий продукт, який зберігається у звичайних умовах кілька місяців. Отож, зручнішої для дачника рослини важко вигадати!

Як бачимо, побажання «їжте на здоров’я!», — дуже доречно можна вживати у відношенні до ківі. Відмінного настрою, приємного апетиту та успіхів у вирощуванні такої цінної рослини!

Лариса та Олександр МАРУЩАК.

м. Виноградів, Закарпатська область.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине