Природа здатна вилікувати від багатьох хвороб, варто лише користуватися її дарами. Чого тільки варта шавлія. Це не рослина, а справжня панацея, яка повинна рости на кожній присадибній ділянці. В попередній публікації я почав знайомити вас з шавлією, сьогодні продовжуємо.
Найбільша цінність шавлії – це її листя. Збирати їх можна і в перший рік садіння. Робити це слід у вересні. Після обривання листя сушать у затінку, на горищі, чи наприклад, у сушарках для фруктів за температури до 40оС.
Але краще збір лікарської сировини здійснювати, починаючи з другого року життя рослини, на початку цвітіння. Тоді можна заготовляти не тільки листя, а й суцвіття. Вже давно відомо, що саме в цей час у рослинах накопичується найбільше корисних речовин.
Використовувати шавлію можна з метою лікування, а також для профілактики.
Є кілька перевірених часом народних рецептів, які з успіхом використовуються вже багато років.
Для лікування запалень горла та ротової порожнини можна приготувати настій шавлії. На склянку окропу (250 мл) треба додати 1 стол. ложку подрібнених сухих листочків і настоювати пів години. Таким настоєм полоскати горло чи порожнину рота 4-5 разів на день. Цей настій можна використовувати для лікування запальних процесів шлунково-кишкового тракту. Для цього потрібно взяти 100 мл настою додати 100 мл кип’яченої води і пити 2-3 рази в день.
Для зовнішнього застосування кількість листя збільшують у 2-2,5 рази. І використовують при гнійних ураженнях шкіри, для прискорення загоювання ран.
З профілактичною метою можна вживати чай із шавлії, він дуже запашний і смачний. При цьому на склянку окропу ми використовуємо приблизно 1 ч. ложку подрібненого листя. Хоча в суцвіттях міститься менше корисних речовин ніж в листі, але мені подобається вкинути в чай десяток-півтора квіточок. З профілактичною метою можна вживати і такий чай.
Слід додати що всі вищезгадані напої слід процідити перед вживанням. А для приготування чаю ми використовуємо спеціальні ємності, які запобігають потраплянню в воду шматочків заварки.
Також хочу поділитися рецептом німецьких вчених. Вони доводять напій до кипіння, а потім, ще настоюють його протягом двох годин за температури 60 градусів.
Це робиться для того, аби якомога більше корисних речовин перейшло з листя в напій. Німецькі вчені вважають, що такий чай можна використовувати для профілактики коронавірусної інфекції.
Збільшувати кількість шавлії у напоях не можна, це може призвести до пошкодження слизових оболонок. Так само не можна вживати шавлію більше 3 місяців поспіль. Крім того у деяких людей можлива алергія. У будь-якому випадку перед використанням шавлії слід проконсультуватися з сімейним лікарем. Самолікування може бути шкідливим для Вашого здоров’я.
І на останок, звичайно можна придбати вже готову сушену траву в аптеці, але власноруч вирощена, дбайливо доглянута, зібрана власними руками, на мою думку, набагато краще.
Іван ШУЛЬЦ, травознай.
с. Вільховець, Звенигородський район, Черкаська область.
Нацбанк готовит реформу для переводов без счета. Суть изменений — больше данных, больше прозрачности и…
Этот рецепт маринованных огурцов с горчицей в зернах и стерилизацией станет находкой для всех, кто…
Передать жильё тому, кто помогает, — хорошая идея. Но оформить это можно по-разному, и от…
Урожая все нет, а дерево растет уже не первый год? Причин отсутствия плодов у сливы…
Не обязательно быть шеф-поваром, чтобы создать закуску, которая украсит любой стол. Вместо банальных бутербродов –…
Для клиентов одного из самых популярных банков страны были введены важные изменения. До тех пор,…