No menu items!
Пятница, 26 апреля, 2024
ГлавнаяНовостиЧеркаський травознай розповів, чому варто вирощувати шавлію

Черкаський травознай розповів, чому варто вирощувати шавлію

Серед лікарських рослин, які ми вирощуємо, особливе місце займає шавлія лікарська (Salvia officinalis). Особливість шавлії — широкий спектр лікувальних властивостей. Вона здавна використовується в народній і традиційній медицині. Широкому загалу більш відомі лікувальні властивості шавлії при захворюваннях органів дихання. Але тут слід додати, що шавлія має набагато ширший спектр застосування. Вона допомагає при захворюваннях шлунково-кишкового […]

Серед лікарських рослин, які ми вирощуємо, особливе місце займає шавлія лікарська (Salvia officinalis). Особливість шавлії — широкий спектр лікувальних властивостей. Вона здавна використовується в народній і традиційній медицині. Широкому загалу більш відомі лікувальні властивості шавлії при захворюваннях органів дихання. Але тут слід додати, що шавлія має набагато ширший спектр застосування. Вона допомагає при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, печінки та нирок. Також шавлія з успіхом використовується як зовнішній засіб при ураженнях шкіри, ранах, виразках, вуграх.

    

Легше вирощувати з насіння

Все-таки основна причина, що спонукала мене написати про шавлію – це дослідження німецьких вірусологів з університетської клініки Ессена. Вони дійшли висновку, що чай із шавлії, навіть за короткочасного прийому, значно пригнічує розмноження COVID-19.

Тому, далі я опишу, як вирощувати і застосовувати шавлію лікарську.

Виростити шавлію доволі просто. Найпоширеніший спосіб – це вирощування з насіння. Весною висіваємо, в нашій місцевості, в кінці березня, або на початку квітня. Слід зауважити, що врун слід очікувати доволі довго, до місяця, зазвичай 14-20 днів. Значно кращі результати дає висівання шавлії з осені, в такому випадку навесні потрібно лише періодично відвідувати грядку і очікувати появи врун. При цьому висівати потрібно якомога пізніше, щоб рослини не проросли до морозів, інакше вони загинуть.

Ми висіваємо шавлію доволі густо: міжряддя 40-50 см, а в рядку 3-5 см між насінинами. Після появи врун, шавлія в перший рік росте доволі повільно, тому потрібно слідкувати, щоб на грядці не було бур’янів. Після того, як рослини трохи підростуть, ми проріджуємо їх в рядку, залишаючи відстань 15-20 см, і так шавлія росте до осені. Культура добре переносить таке загущення. Вже восени слід обов’язково розсадити шавлію на відстань до 70 см одна від одної.

Шавлію можна вирощувати також з розсади. Вирощену в теплиці, чи в кімнаті розсаду вже в травні можна відразу висаджувати в ґрунт, залишаючи 70 см між рослинами. Це потрібно тому, що шавлія утворює потужні кущі до 80 см, а іноді навіть до 1 м заввишки.

    

Не тільки корисна, а й красива

Взагалі шавлія досить невибаглива рослина, добре справляється із засухами, які спостерігаються в нашій місцевості в останні роки. Але ми її все-таки поливаємо. Оскільки при засухах листя на ній стає сухуватим і меншим за розміром. А воно якраз і є лікарською сировиною.

Слід звернути увагу на те, що шавлія не любить надмірного зволоження. Також вона може рости практично на будь-яких ґрунтах без особливого підживлення. Оскільки ми вирощуємо шавлію як лікарську рослину, то не використовуємо хімічних добрив, тільки органіку. При цьому вносимо органічні добрива лише перед садінням, а далі шавлія прекрасно себе почуває протягом 4-6 років на одному місці.

Вже на другий рік шавлія самостійно справляється з бур’янами, які їй загрожували в перший рік. Міцні, високі стебла, широкі листочки і розлогий кущ створюють стійку тінь, в якій важко утриматися бур’янам. А потужне коріння шавлії на додачу забере всю вологу і поживу, не залишаючи їм жодного шансу. Принагідно слід зауважити, що шавлія може стати прикрасою вашого квітника, вона не тільки корисна, але і красива.

Іван Шульц, травознай, с. Вільховець, Звенигородський р-н, Черкаська обл., 20260

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине