No menu items!
Пятница, 29 марта, 2024
ГлавнаяДачаОжина і полуниця за догляд віддячують врожаєм

Ожина і полуниця за догляд віддячують врожаєм

Валентина Миколаївна Руденко з м. Черкаси скільки себе пам’ятає завжди цікавилася рослинами, любов до них передалася у спадок від батьків, на ділянці яких завжди росли плодові дерева, овочі і ягідні культури. Проте саме останні найбільше прийшлися до душі.       Ароматна полуниця В саду Валентини Миколаївни ростуть полуниця, ожина, малина, смородина (біла, чорна, червона), […]

Валентина Миколаївна Руденко з м. Черкаси скільки себе пам’ятає завжди цікавилася рослинами, любов до них передалася у спадок від батьків, на ділянці яких завжди росли плодові дерева, овочі і ягідні культури. Проте саме останні найбільше прийшлися до душі.

     

Ароматна полуниця

В саду Валентини Миколаївни ростуть полуниця, ожина, малина, смородина (біла, чорна, червона), які щороку, не дивлячись на погодні катаклізми, віддячують садівниці за турботу щедрими врожаями. Порадували цьогоріч перевірені часом сорти полуниці. Найперший врожай дали італійські сорти Клері і Джолі та американський Хоней.

Ці сорти вирізняються високою морозостійкістю, стійкістю проти хвороб. Плоди починають достигати в третій декаді травня. Ягоди у цих сортів вагою 20-30 г, з великим вмістом цукру, з дуже стійким і приємним ароматом. Щільність і транспортабельність ягід висока, можна сміливо рекомендувати їх для транспортування на далекі відстані без втрати товарних якостей.

Також порадував В.М. Руденко ремонтантний сорт Мурано. Плодоносити він починає з останніх чисел липня і до кінця вересня. Для тих садівників, хто вирощує ягоду на продажу цей сорт просто знахідка, адже з другої половини літа полуниця дорожчає.

Посадку полуниці можна проводити як навесні, так і восени. Після садіння Валентина Миколаївна в обов’язковому порядку радить замульчувати грядку соломою, торфом, тирсою або сосновою хвоєю. Цей прийом дозволить волозі довше зберігатися в ґрунті, і таким чином можна буде не так часто поливати грядки.

Добриво є однією з найважливіших складових в догляді, так як від нього залежить рясність плодоношення, стан кущів і розмір плодів. Всього за сезон потрібно проводити до чотирьох комплексних підживлень. Найкраще використовувати органічні добрива, чергуючи з комплексними мінеральними.

Також не варто забувати про боротьбу зі шкідниками та хворобами. Найчастіше полуничним грядкам причиняє шкоду малиново-суничний кліщ. Найкращий результат дає застосування препарату Актофіт. Проти грибкових хвороб допомагають обприскування Хорусом і Свічем. З метою профілактики господиня обробляє свої грядки навесні залізним купоросом.

Полуниця полюбляє сонячні місця, а ще, полив. Свої грядки Валентина Миколаївна обладнала крапельною системою поливу.

     

Королева ожина

Радує врожаями і ожина. Найкращими цього літа були сорти Потрійна корона і Чачанська Бестрна. Їхні пагони без колючок, рясно всипані ягодами. Не пасли задніх і Полар з Чорною магією, цим сортам не страшні аномальна спека і засуха, вони їх переносять легко, проте поливи ніхто не відміняв.

Іноді садівники-початківці нарікають, що плоди кислі. Таке неприємне явище залежить не лише від умов вирощування, правильного місця, але й вибору сорту. Звісно, ягодам перш за все треба дати визріти (щоб вони стали чорного кольору). Повністю дозрілі плоди легко відділяються від плодоніжки.

Якщо ягода суха, значить ви замало поливали. Хоча занадто рясні поливи – теж не на користь. Коріння може загнивати, а ще, волога земля принаджує хруща. Цей шкідник швидше розмножується в таких сприятливих умовах. Якщо ваші рослини почали в’янути і засихати без видимих на те причин. Треба акуратно підкопати коріння, аби йому не зашкодити і ретельно оглянути кореневу систему. Якщо вона заселена личинками або добряче пошкоджена, треба пролити ґрунт препаратом Антихрущ. До речі, такі обробки варто проводити і під час садіння.

Якщо ще 10 років тому ожина потребувала укриття на зиму, то зараз ця необхідність відпала, клімат змінюється в бік потепління, а отже можна обмежитися мульчуванням. Для цього Валентина Миколаївна використовує солому в тюках.

Обрізку проводить навесні, вирізає старі, сухі та пошкоджені пагони. Для того щоб збирати щедрі врожаї великих ягід, дуже важливо не загущати кущ. У ньому має бути 3-4 пагони. Деякі садівники помилково вважають, що чим більше пагонів, тим краще. В такому випадку ягід буде багато, але вони виростуть дрібними і кислими.

При цьому ще й рослина виснажується і ослабленою входить в зиму. Після обрізки удобрюють кущі азотом, а перед початком плодоношення вносять фосфорно-калійні добрива.

Не варто забувати і про вологозарядковий полив кущів. Його проводять у листопаді, коли масово опадає листя. Під один дорослий кущ Валентина Миколаївна радить виливати не менше 3 відер води, якщо восени йтимуть дощі, то достатньо буде і двох відер.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине