No menu items!
Пятница, 29 марта, 2024
ГлавнаяДачаПрикарпатський садівник розповів про культури, які були найбільш врожайними у 2020 році

Прикарпатський садівник розповів про культури, які були найбільш врожайними у 2020 році

2020-й рік був складним, проте нам, садівникам, ніколи нарікати, треба працювати. На своїй ділянці вирощую не лише традиційні культури, а й рідкісні, екзотичні.      Чому розчарувала актинідія До розчарувань сезону можу віднести актинідію. Під час цвітіння рослина потрапила під весняні заморозки, що суттєво вплинуло на майбутній урожай. Ближче до будівлі збереглась частина плодів, але […]

2020-й рік був складним, проте нам, садівникам, ніколи нарікати, треба працювати. На своїй ділянці вирощую не лише традиційні культури, а й рідкісні, екзотичні.

    

Чому розчарувала актинідія

До розчарувань сезону можу віднести актинідію. Під час цвітіння рослина потрапила під весняні заморозки, що суттєво вплинуло на майбутній урожай. Ближче до будівлі збереглась частина плодів, але це було скоріш ностальгічним нагадуванням щедрого врожаю 2019 року. Все таки раджу знайти місце для актинідії на своїй ділянці. Вона того варта. Не вражається хворобами і шкідниками. Для кращого запилення варто саджати кілька рослин і обов’язково одну чоловічу. Заздалегідь подбайте про шпалеру чи опору для актинідії.

Щедрий урожай золотих горішків потішив мою сім’ю. Великі чотири кущі фундука були просто обліплені китицями. Прийшлось їх обривати, збирати по землі і навіть на господарських будівлях, над якими вони ростуть. На відміну від звичайних фундуків, у яких горішки були трохи уражені личинками, плоди сорту Варшавського були чистенькі і цільні, дійсно, золоті. Кущ із червоним махровим листям ще й став прикрасою нашого затишного і екзотичного саду.

    

Інжиру необхідна тепличка

Наші справжні екзоти — інжири, яких у колекції налічується більше двох десятків, навесні через складні погодні умови «втратили» старт. Це суттєво вплинуло на достигання плодів. Більша частина фіг так і не дозріла. Підвела ще й холодна і дощова осінь. Вкотре переконуюсь і раджу всім напровесні знайти можливість обладнати над кущами тепличку. По можливості висаджувати саджанці у неглибокі траншеї. Це захистить рослини від весняних заморозків і спровокує скоріше пробудження. Також належний догляд влітку забезпечить отримання доброго врожаю смокв.

Останнім закриває наш вітамінний конвеєр зизіфус. Друга назва цієї цілющої рослини – унабі, китайський фінік. Дуже урожайна рослина і зовсім невибаглива, посухостійка і відносно стійка до низьких температур, не вражається хворобами і шкідниками. Зизіфус пізно пробуджується і його квітування не підпадає під часті на Прикарпатті весняні заморозки. І все-таки достигання затрималось майже на три тижні. Урожай зібрали досить хороший і заготовили на зиму вдосталь сушеного листя та інших вище згаданих рослин для вітамінних зборів чаю.

    

Аркадія і в Африці — Аркадія

Було б несправедливо не згадати про виноград. Через мої руки пройшло більше двох сотень сортів та гібридних форм. Як не дивно, до сьогодні я, як і більшість виноградарів, у пошуках свого ідеального сорту. На ринку зараз стільки форм та сортів, часом з інтересними чудернацькими назвами, що можуть збитися з пантелику навіть маститі виноградарі… А Аркадія, як кажуть, і в Африці Аркадія. Не хочу зупинятися на назвах. Як правило, кожен має свою десятку перевірених, надійних і вподобаних сортів та форм. Рік був досить непростим не тільки для виноградарів Прикарпаття, а й усієї України. Природа нас випробовує, нам залишається робити висновки.

Ще з добрий десяток різних цікавих рослин, в тому числі екзотів та цитрусових, не дають нам з дружиною спокою. Ми любимо їх, ми віддаємо їм весь свій вільний час. Мабуть, вони це відчувають, віддячуючи нам своїм диво-урожаєм.

З повагою і найкращими побажаннями та сподіваннями на 2021 рік!

Богдан Гаморак, садівник-експериментатор, колекціонер екзотичних рослин, м. Тлумач Івані-Франківської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине