No menu items!
Четверг, 28 марта, 2024
ГлавнаяДачаМангольд можна висівати влітку і восени

Мангольд можна висівати влітку і восени

За вмістом вітамінів листя і черешки мангольда значно багатші, ніж у звичайного столового буряка. Нині існує великий вибір різних сортів. Вони вирізняються товщиною і забарвленням черешків, які бувають білими, жовтими, рожевими, червоними, малиновими. Листя у мангольда дуже ошатне: лакове, горбисте і гладке, з мережкою яскравих прожилок, контрастних до забарвлення листка. Мангольд буває листовий і стебловий. […]

За вмістом вітамінів листя і черешки мангольда значно багатші, ніж у звичайного столового буряка. Нині існує великий вибір різних сортів. Вони вирізняються товщиною і забарвленням черешків, які бувають білими, жовтими, рожевими, червоними, малиновими. Листя у мангольда дуже ошатне: лакове, горбисте і гладке, з мережкою яскравих прожилок, контрастних до забарвлення листка. Мангольд буває листовий і стебловий.

У листового — листя хвилясте, гладке. Черешковий більший за розмірами, ніж листовий. Листя у нього гігантське, пухирчасте, при хорошому догляді його черешки досягають 10 см в ширину.

Я вирощую мангольд уже кілька років. Дуже сподобався сорт Лукуллус з ошатним пухирчастим листям ніжно-зеленого кольору. Красою лакового темно-зеленого листя з червоними прожилками і черешками зачарував сорт Червоний. А в минулому сезоні спробувала вирощувати справжній «б’є» з Італії — сорт з білими і рожевими черешками.

Мангольд — холодостійка культура, у нас його можна висівати у відкритий ґрунт вже у квітні. Другий посів добре вдається в середині літа, третій — в кінці вересня. Можна використовувати і підзимовий посів, щоб отримати вітамінне листя вже напровесні. Насіння перед посівом на 1-2 години замочую в рожевому розчині марганцівки. Роблю це не тільки з метою дезинфікування, але і для стимулювання дружних врун при проростанні.

Мангольд любить рости на пухкому, добре підживленому органікою некислому ґрунті, на відкритій сонячній ділянці. Насіння висіваю в ґрунт на глибину 2-3 см, розкладаючи його в борозенки на відстані 15-20 см одне від одного. Між рядами залишаю не менше 40 см, щоб рослинам було достатньо повітря і сонячного світла. Після появи у сіянців 2-3 справжніх листочків проріджую і пікірую рослини.

Період від врун до початку збирання листя становить приблизно 60 днів. Чим рясніше і регулярніше полив, підживлений органікою ґрунт, тим більшими будуть у мангольда листя і черешки. За період росту проводжу 2-3 підгодівлі органічними (1:15) або комплексними мінеральними добривами (10 г на 10 л води). Перше підживлення роблю в фазі 3-4 листочків, наступні — після того, як зрізаю листя.

Як і інші овочеві культури, мангольд потребує регулярної прополки і розпушування ґрунту. На такий догляд він відгукується активним ростом і швидко відновлюється після обрізки листя.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине