Виноградні і ожинові шпалери створюють гарне притінення, а значить, в міжряддях можна висадити якусь ягідну культуру — найчастіше висаджують суницю. Ці культури відмінно поєднуються і підсилюють зростання одне одного. Єдина складність — при обробці виноградника від хвороб і шкідників рядки суниці необхідно захищати від попадання отрутохімікатів на ягоди.
Такий захист легко забезпечити, натягнувши поверх кущиків суниці який-небудь покривний матеріал — спанбонд, плівку. При цьому посадки суниці не повинні заважати укриттю ожини і винограду на зиму.
У міжряддях винограду і ожини можна висадити білу, червону смородину, а також аґрус. А ось чорну смородину краще висаджувати окремо — вона пригнічує всі культури. Були випадки загибелі дорослих дерев черешні після посадки під ними чорної смородини. Єдина культура, яка переносить близьке сусідство смородини чорної — біла і червона смородина. Їх можна висаджувати поруч один з одним, але подалі від аґрусу.
Справа в тому, що на квітках аґрусу набагато більше нектару, ніж на смородині, тому в змішаних посадках бджоли будуть віддавати перевагу аґрусу, а смородина залишиться без уваги. Звичайно, сучасні сорти смородини добре зав’язують плоди і при самозапилення, однак при перехресному запиленні формується більша кількість ягід, вони крупніші і відповідно врожайність набагато вище, ніж при самозапилення.
При посадці малини, смородини та аґрусу не забувайте, що є два способи вирощування цих культур — кущовий, при якому формуються окремі потужні кущі, і більш інтенсивна технологія, при якій формується плодова стіна. Кущова форма: рослини малини висаджують на відстані 1 м один від одного, а смородину і аґрус — не менше 1,5 м при міжряддях в 1,8-2 м.
Плодова стіна: всі культури висаджують в ряду, кущі малини на відстані 50- 60 см один від одного, смородини і аґрусу — 60-70 см, міжряддя — не менше 1,5 м. Через 2-3 роки формується суцільна плодова стіна шириною 60-80 см, її розмір підтримується шляхом видалення і обрізки зайвих пагонів.
У смородини і аґрусу пагони видаляють після другого плодоношення, замінюючи їх молодими. Такий прийом сприяє збільшенню розміру і маси ягід і відповідно врожайності, а також довговічності посадок. Після 7-10 плодоношень ягідник розкорчовуються, так як його продуктивність знижується. При нестачі місця краще вибрати другий спосіб вирощування: він дозволяє отримати більший урожай з ділянки. На ягідниках необхідно обов’язково підтримувати високий агрофон і виконувати всі прийоми, що підвищують врожайність: поливи, підживлення, прополки і розпушування, захист від хвороб і шкідників і так далі. Тому до проведення садіння слід уважно вивчити агротехніку тих культур, які ви збираєтеся вирощувати. Це дозволить уникнути помилок і отримувати високі врожаї.
Олег Савейко, садівник, с. Хорішки Козельщинського району Полтавської області
Котлеты – это классическое блюдо, которое является важной частью украинской кухни. Это сытное, вкусное и…
Чтобы выбрать идеальный диван, важно учитывать множество факторов – от размеров и формы до материалов…
Украинцев могут освободить от нежелательных звонков. Новый законопроект предусматривает возможность идентификации абонентов, нарушающих ваше спокойствие.…
Уже с 1 декабря 2024 клиентов "Ощадбанка" ожидают существенные нововведения. Станут ли услуги банка более…
Финансовый лимит на один подарок составляет 1500 грн. Фото писем будут публиковаться на странице фонда…
Использование перевязочных материалов, бинтов и ранозаживляющих средств является важной частью медицинской практики и первой помощи.…