Виноградні і ожинові шпалери створюють гарне притінення, а значить, в міжряддях можна висадити якусь ягідну культуру — найчастіше висаджують суницю. Ці культури відмінно поєднуються і підсилюють зростання одне одного. Єдина складність — при обробці виноградника від хвороб і шкідників рядки суниці необхідно захищати від попадання отрутохімікатів на ягоди.
Такий захист легко забезпечити, натягнувши поверх кущиків суниці який-небудь покривний матеріал — спанбонд, плівку. При цьому посадки суниці не повинні заважати укриттю ожини і винограду на зиму.
У міжряддях винограду і ожини можна висадити білу, червону смородину, а також аґрус. А ось чорну смородину краще висаджувати окремо — вона пригнічує всі культури. Були випадки загибелі дорослих дерев черешні після посадки під ними чорної смородини. Єдина культура, яка переносить близьке сусідство смородини чорної — біла і червона смородина. Їх можна висаджувати поруч один з одним, але подалі від аґрусу.
Справа в тому, що на квітках аґрусу набагато більше нектару, ніж на смородині, тому в змішаних посадках бджоли будуть віддавати перевагу аґрусу, а смородина залишиться без уваги. Звичайно, сучасні сорти смородини добре зав’язують плоди і при самозапилення, однак при перехресному запиленні формується більша кількість ягід, вони крупніші і відповідно врожайність набагато вище, ніж при самозапилення.
При посадці малини, смородини та аґрусу не забувайте, що є два способи вирощування цих культур — кущовий, при якому формуються окремі потужні кущі, і більш інтенсивна технологія, при якій формується плодова стіна. Кущова форма: рослини малини висаджують на відстані 1 м один від одного, а смородину і аґрус — не менше 1,5 м при міжряддях в 1,8-2 м.
Плодова стіна: всі культури висаджують в ряду, кущі малини на відстані 50- 60 см один від одного, смородини і аґрусу — 60-70 см, міжряддя — не менше 1,5 м. Через 2-3 роки формується суцільна плодова стіна шириною 60-80 см, її розмір підтримується шляхом видалення і обрізки зайвих пагонів.
У смородини і аґрусу пагони видаляють після другого плодоношення, замінюючи їх молодими. Такий прийом сприяє збільшенню розміру і маси ягід і відповідно врожайності, а також довговічності посадок. Після 7-10 плодоношень ягідник розкорчовуються, так як його продуктивність знижується. При нестачі місця краще вибрати другий спосіб вирощування: він дозволяє отримати більший урожай з ділянки. На ягідниках необхідно обов’язково підтримувати високий агрофон і виконувати всі прийоми, що підвищують врожайність: поливи, підживлення, прополки і розпушування, захист від хвороб і шкідників і так далі. Тому до проведення садіння слід уважно вивчити агротехніку тих культур, які ви збираєтеся вирощувати. Це дозволить уникнути помилок і отримувати високі врожаї.
Олег Савейко, садівник, с. Хорішки Козельщинського району Полтавської області
В течение дня 16 октября предполагается в большинстве областей Украины достаточно комфортная температура воздуха, +10+15…
В дни магнитных бурь медики советуют снизить физическую и психоэмоциональную нагрузку, полноценно высыпаться.
Яблоки — идеальная основа для уютной осенней выпечки. Попробуйте приготовить простой и полезный яблочный манник:…
Переход на отопительный сезон — время актуализировать информацию о субсидиях. Узнайте, кто должен повторно обращаться…
За год в Украине продукты питания заметно подорожали. Госстат зафиксировал резкий рост цен на многие…
Клиенты ПриватБанка могут столкнуться с блокировкой карт и счетов. Проверьте, нужно ли вам пройти обновление…