Чина і нут дають дуже смачні і поживні боби, які містять багато білків. Часто ці культури плутають з горохом. Молоде насіння, як і зелений горох, можна їсти в сирому вигляді, а стигле використовувати для приготування супів, начинок для пирогів, вареників, окремих страв.
Ці рослини засухостійкі, не пошкоджуються зернівкою. Практикують чисті посіви, або як ущільнювачі кукурудзи, картоплі, буряків та інших культур. Сіють чину і нут в ті ж строки, що і горох. Найкраща схема для нуту – широкорядна, з міжряддями 45-50 см з загортанням насіння на глибину 5-7 см. Чину висівають широкорядно через 30-35 см, загортають дещо глибше – на 6-9 см. Обидві культури з коротким вегетаційним періодом. Догляд полягає в розпушуванні, видаленні бур’янів, роблять 2-3 поливи. Зелені боби збирають в міру достигання, а на зерно – коли більша частина плодів пожовтіє.
Чина і нут – високопоживний продукт, вміст білка 20-35%, вуглеводів до 7%, а також є вітаміни групи В, С, РР і мінеральні солі. Вживання в їжу чини і нуту знижує кров’яний тиск, надмірну вагу, допомагає при лікуванні діабету II типу.
Хотя в Украине предусмотрено повышение пенсий для граждан, достигших 65-летнего возраста, далеко не все пенсионеры…
Украинцам стали поступать новые счета за газ — рассказываем, кто их получит и как правильно…
В июле у части украинцев будет возможность получить дополнительные выплаты от ООН в размере до…
Украинские женщины, достигшие пенсионного возраста, могут рассчитывать не только на выплаты от государства, но и…
В ближайшие годы Украина может столкнуться с масштабным водным кризисом, предупреждают в Государственном агентстве восстановления…
Кроме пенсии некоторые пенсионеры имеют право на компенсационную доплату. Кому и сколько доплатят в июле…