No menu items!
Пятница, 29 марта, 2024
ГлавнаяДачаЧеркаський овочівник вирощує найсмачніші гарбузи

Черкаський овочівник вирощує найсмачніші гарбузи

Гарбуз швидко росте. Його листова поверхня нерідко сягає 20-30 м2, а коренева система проникає вглиб землі до 2 м. Гарбуз – гарний пилконос і медонос для бджіл, оскільки цвіте аж до морозів.Сіяти насіння треба тоді, коли мине загроза заморозків. Це – друга, третя декада квітня – початок травня, бо ця рослина теплолюбна. Насіння висіваємо, коли […]

Гарбуз швидко росте. Його листова поверхня нерідко сягає 20-30 м2, а коренева система проникає вглиб землі до 2 м.

Гарбуз – гарний пилконос і медонос для бджіл, оскільки цвіте аж до морозів.Сіяти насіння треба тоді, коли мине загроза заморозків. Це – друга, третя декада квітня – початок травня, бо ця рослина теплолюбна. Насіння висіваємо, коли земля на глибині 10-12 см прогріється до +12-15оС. Рання сівба недоцільна, особливо якщо взяти до уваги погодні умови в останні роки.Городникам-початківцям хочу нагадати, що гарбузи дуже люблять світло, тому розташовувати їх потрібно тільки на добре освітлених, сонячних ділянках. Не чекайте на врожай, якщо посадите гарбузи під деревами або поблизу будинків, сараїв. Найкраще розташовувати рядки між рослинами на відстані 2 м, а в ряду між лунками 1,5 м. Сіяти краще 2-3-річне насіння, на глибину 7-8 см. А щоб прискорити утворення плодів, необхідно перші пагони вкоротити прищипуванням після 5-6 листочка, а пізніше видаляти слабкі пасинкові пагони. Коли зав’яжуться плоди на рослині, залишаємо 5-6 і не більше, аби вони не були маленькими.

В моїй колекції 22 сорти, отож про всі не розповісти. У мене ростуть старі, перевірені часом загальновідомі сорти, а також нові, не занесені до Реєстру сортів рослин України, які я отримав від городників-аматорів з різних областей України.

Славута – найстаріший і найкращий сорт твердошкірого гарбуза, який був районований ще в далекому 1950 році. Створений він Дніпропетровською дослідною станцією інституту овочівництва і баштанництва УААН. Саме цей сорт найбільш популярний в Україні. Він дуже багатоплідний, високоврожайний, має найбільший вихід кондиційного насіння (1,6-1,8% до загальної маси плоду). Саме його насіння дуже ціниться за кордоном. Іноземні компанії закупляють його для фармакопейної промисловості і дуже дорого. Ось чому цей «70-річний дідусь» так довго утримується на гарбузовій орбіті.

Титан – гарбуз-велетень в наших ґрунтово-кліматичних умовах може вирости до 100 кг. Я пробував залишати на стеблі лише один перший плід, вносив гній, мінеральні добрива, поливав, але більше за 50 кг так і не отримав. Плоди в нього оранжевого кольору, на смак не погані, але більше всього він підходить для господарських потреб.

Руж віф Д’єтамп – ця новинка на українських городах з’явилася порівняно недавно, має французьке походження. Плоди у нього плескато-округлі, із незвичайним червоним забарвленням. Смакові якості відмінні. Він належить до середньостиглих сортів, тобто від появи сходів до збирання врожаю минає 120-130 днів. Враховуючи це, за місяць до закінчення сезону вегетації пагони прищипують та видаляють решту неплодоносних.

Гілея – гарбузи вагою 3-5 кг, оранжевого кольору, зберігаються до весни.

Гітара – не новий, проте всіма шанований і улюблений сорт мускатних гарбузів, з ве-ликою кількістю м’якоті. Насіння розміщене в передній частині плоду біля квітколожа. Дуже багато в ньому каротину. Каші, пиріжки та інші страви готують зовсім без додавання цукру, бо Гітара містить від природи його в достатній кількості.

Вирощувати гарбузи напрочуд захопливо і цікаво. Але слід враховувати, що більшість з родини гарбузових здатні перезапилюватися бджолами. Отож, якщо ви хочете зберегти чистоту сорту, то тут не допоможе просторова ізоляція навіть в 500-800 м. В таких випадках необхідно завчасно ізолювати ще не розквітлу жіночу квіточку, прикрити марлею або ковпачком із паперу, а потім провести штучне запилення чоловічою квіточкою цього ж таки сорту.

Іван Шульц, с. Вільховець, Звенигородський район, Черкаська область.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине