No menu items!
Четверг, 25 апреля, 2024
ГлавнаяДачаФітосанітарний інспектор розповів про хворобу, яка може знищити врожай яблук та груш

Фітосанітарний інспектор розповів про хворобу, яка може знищити врожай яблук та груш

Одним із найбільш поширених захворювань груші та яблуні є парша. Вона заподіює шкоду не лише плодам, а й листю та гіллю. Як правило, парша стрімко розвивається в зонах достатнього зволоження, хоча у дощові роки зустрічається на півдні України – в степовій зоні та Криму. Збудником є гриб Fusicladium dendriticum Fuck, що зберігається під час зимівлі […]

Одним із найбільш поширених захворювань груші та яблуні є парша. Вона заподіює шкоду не лише плодам, а й листю та гіллю. Як правило, парша стрімко розвивається в зонах достатнього зволоження, хоча у дощові роки зустрічається на півдні України – в степовій зоні та Криму.

Збудником є гриб Fusicladium dendriticum Fuck, що зберігається під час зимівлі на опалому листі та гіллі. Ознакою ураження є добре помітні темні плями у вигляді крапок – перитеції, в яких утворюються весняні спори. Після дощу і доброго змочування опалого листя ці спори починають поширюватись вітром і уражувати молоді листки і пагони груші та яблуні.

Розповсюдження спор, зазвичай, проходить до середини літа. А проростання можливе при температурі 3оС. Хоча ідеальною для цього є температура 20-25оС.

Проростання конідій і ауксоспор можливе тільки при температурі вище 20оС і наявності достатньої вологи у вигляді краплин роси, дощу або туману.

Ознаками захворювання листя є темно-зелені плями, що проявляються після ураження через 7-15 днів. На деревах груші, як правило, вони проявляються з нижньої, а у яблуні – з верхньої сторони листа.

На уражених плодах теж з’являються темні плями, внаслідок чого вони погано розвиваються, а іноді й взагалі зупиняються в рості.

Гілля теж страждає від парші, проте більше дістається груші, аніж яблуням.

Серед нехімічних заходів боротьби – спалювання зібраного листя, обрізка ураженого гілля і видалення з саду незібраних уражених плодів.

Добрий результат дає застосування фунгіцидів: стробі, хорус, скор, абіга-пік.

Д.І. Златєв, провідний спеціаліст відділу карантину рослин Управління фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва, державний фітосанітарний інспектор.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине