No menu items!
Пятница, 26 апреля, 2024
ГлавнаяДачаСадівник з Івано-Франківської області розповів про тонкощі вирощування чорниці

Садівник з Івано-Франківської області розповів про тонкощі вирощування чорниці

У порівнянні з іншими плодовими деревами та чагарниками чорниця невимоглива до підживлення добривами. Однак правильне внесення добрив є ключовим елементом для успішного вирощування, оскільки чорниця через малу глибину кореневої системи не всмоктує поживні речовини з більш низьких, багатих шарів ґрунту. Брак поживних компонентів може викликати різні симптоми – наприклад, жовте забарвлення листя, слабке зростання або […]

У порівнянні з іншими плодовими деревами та чагарниками чорниця невимоглива до підживлення добривами. Однак правильне внесення добрив є ключовим елементом для успішного вирощування, оскільки чорниця через малу глибину кореневої системи не всмоктує поживні речовини з більш низьких, багатих шарів ґрунту. Брак поживних компонентів може викликати різні симптоми – наприклад, жовте забарвлення листя, слабке зростання або його уповільнення, низьку врожайність, схильність до інфекцій.

У садивні лунки не можна класти ніяких добрив (крім осмокотів у весняний період). Рослини, висаджені восени, не можна удобрювати до весни, а рослини, висаджені навесні, 3-4 тижні від моменту висадки. У перший сезон підживлюють два та більше разів. Під молоді рослини добрива найкраще вносити малими дозами. При мульчуванні тирсою дози добрив слід збільшити, так як азот буде використовуватися при розкладанні тирси. З обережністю вносіть добрива під молоді рослини.

Мульча не дає ґрунту перегріватися, допомагає зберегти вологу, збільшує кількість органічної маси в ґрунті, поліпшує його структуру і допомагає боротися з однорічними бур’янами. Зазвичай чорниця росте більш інтенсивно і дає кращий урожай при мульчуванні. Насипте 5-8 см тирси на поверхню грядки в перший рік і кожні 2-3 роки в подальшому, для підтримки мульчі. Коріння проростає в мульчу і при її розкладанні корені можуть оголятися, якщо не підтримувати постійно достатній шар мульчі.

Майже всі плантації меншою чи більшою мірою вимагають поливу. Важливим елементом, від якого залежить успіх вирощування, є якість води. Найкраще, якщо можна постачати плантації водою з природних або штучних водойм або річок. Вода з глибинного колодязя найчастіше містить багато мінералів, і тому вона непридатна для зрошення, оскільки на плодах утворюються нальоти. Полив такою водою можна здійснювати лише крапельним методом.

Через малу глибину кореневої системи чорниця чутлива до засух, тому плантації необхідно поливати -– особливо у весняний і літній час. Для цієї мети найчастіше застосовують дощувальні системи, які можна використовувати також і під час заморозків, що оберігає рослини від промерзання. Використовується також крапельний полив, тобто точкове введення води під рослину безпосередньо в ґрунт.

Олег Базюк, м. Долина Івано-Франківської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине