No menu items!
Пятница, 29 марта, 2024
ГлавнаяДачаВолоські горіхи: кращі сорти і посадка

Волоські горіхи: кращі сорти і посадка

Висаджувати горіхи найкраще восени. Тоді вони добре приживаються і навесні швидко вступають у вегетацію. Причому це стосується і саджанців, і насіння. Проте садивний матеріал повинен бути якісним.      Корінці треба освіжити Волоський горіх на своїй ділянці вирощую вже більше 15 років. Для садіння раджу купувати однорічні, дворічні або трирічні саджанці. Вони краще приживаються. У […]

Висаджувати горіхи найкраще восени. Тоді вони добре приживаються і навесні швидко вступають у вегетацію. Причому це стосується і саджанців, і насіння. Проте садивний матеріал повинен бути якісним.

    

Корінці треба освіжити

Волоський горіх на своїй ділянці вирощую вже більше 15 років. Для садіння раджу купувати однорічні, дворічні або трирічні саджанці. Вони краще приживаються. У старших коренева система настільки розростається, що після пересадки на нове місце деревце затримується у рості, часто хворіє.

Перед тим, як посадити саджанець на постійне місце росту, трохи підрізаю корінці. Освіжений корінь швидше проросте.

При виборі саджанця треба звертати увагу, щоб біля товстого кореня було багато дрібних. Вони витягують із землі поживні речовини. Якщо вони «опустили вуха» — то такі краще не брати. Корінці мають бути пружними і добре тримати форму. Кору саджанця раджу перевіряти нігтем. Злегка подряпати й придивитися до кольору деревини. Якщо вона зелена — брати, а якщо коричнева — значить, горіх підсохлий.

     

Саджанці поливаю до морозів

Перед посадкою горіха треба викопати яму 40х40 см і стільки ж завглибшки. Змішати в рівних пропорціях перепрілий гній, попіл і пісок. Висипати в яму й поставити в цю суміш саджанець. Одразу вилити два відра води. В подальшому до настання морозів треба поливати висаджені горіхи один раз на 3-4 дні, виливаючи під кожен саджанець по 10 л води.

Можна обмежитися й одним поливом, якщо землю під посадками замульчувати скошеною травою чи тирсою.

Горіх любить багато сонця й волю. Біля нього не має бути інших дерев на відстані, не менш як 7 м. Так він не затінятиме нічого й сам добре пустить корені. На одному місці горіх може рости більше ста років, якщо садити не 1-2 саджанці, а цілий сад.

    

Перед посадкою плоди підсушують

Саджанці вирощую самостійно. Збираю врожай, коли тріскається шкаралупа, і відбираю на насіння найбільші горіхи. Тиждень підсушую в тіні й висаджую в землю. Головне, не сушити під прямими сонячними променями.

Від цього пошкоджуються зачатки й горіхи погано сходять.

Ділянку готую так само, як і для саджанців. Копаю яму завглибшки вдвічі більшу, ніж сам горіх. Якщо розмір горіха 3 см, то яма має бути глибиною 6 см. Горіх треба класти в землю боком. Тоді корінь ростиме рівно.

Саджанці на грядці вирощую 1-2 роки. Потім пересаджую на постійне місце за схемою 6х6 м (в рядку 6 м і між рядками 6 м). Достатньо тих добрив, які заклали під час посадки. Корінь витягує корисні речовини глибоко з землі.

    

Розміром з куряче яйце

За 15 років дружби з горіхами відібрав шість найкращих сортів: Київський ранній, Київська бомба, Буковинський, Слобожанський, Багряний і Ідеал. Усі тонкокорі зі світлим ядром. Найбільший із них Київська бомба. Горіхи виростають розміром із куряче яйце. Решта сортів трохи менші — діаметром 5 см. Горіхи не бояться ні грибків, ні шкідників. Посадив і забув. Це не картопля, яку постійно треба доглядати. Та й ціна на них значно вища. До того ж горіхи називають плодами старості, адже за ними не треба лізти на дерево, як за фруктами, вони самі падають на землю.

На зиму землю під саджанцями не вкриваю. Мої сорти морозостійкі. Але можна замульчувати перегноєм або хвойними гілками. Вони підживлять ґрунт і втримають вологу. Якщо немає хвої, можна вкрити землю соломою.

Саджанці починають плодоносити на 4-5-й рік після посадки. Перші врожаї невеликі, приблизно по 20 кг з дерева. Доросле дерево дає до 70 кг горіхів. Достигають плоди у вересні. Збираю їх, коли трісне зелена шкаралупа й вони опадуть на землю. Такі довше зберігаються.

Щороку попит на ядра волоських горіхів збільшується як в Україні, так і за її межами. У 2017 році чищені горіхи заготівельні пункти приймали по 150 грн за кг. Так, з одного дерева можна було заробити більш ніж 3000 грн. Як бачите, волоські горіхи — не тільки смачний продукт, але й прибутковий.

Борис Олександрович КАРПИЧ, садівник-експериментатор, м. Харків.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине