No menu items!
Вторник, 23 апреля, 2024
ГлавнаяДачаЯк прискорити дозрівання томатів?

Як прискорити дозрівання томатів?

Щоб помідори швидше достигали, не треба дозволяти їм рости як заманеться — рослину потрібно формувати. Головне — видаляти на кущах бічні погони, які ростуть у пазухах листочків. При двостебловій формі куща, крім центрального стебла, залишайте один пасинок над першою кистю. А якщо кущ формувати одностеблевим, то слід видаляти усі пагони. Робота з томатами по забезпеченню […]

Щоб помідори швидше достигали, не треба дозволяти їм рости як заманеться — рослину потрібно формувати. Головне — видаляти на кущах бічні погони, які ростуть у пазухах листочків.

При двостебловій формі куща, крім центрального стебла, залишайте один пасинок над першою кистю. А якщо кущ формувати одностеблевим, то слід видаляти усі пагони. Робота з томатами по забезпеченню швидкого дозрівання є систематичною: практично щотижня потрібно оглядати рослину і видаляти пасинки, не дозволяючи їм вирости більше 5 см. Пасинки на томатах потрібно обламувати, а не виривати з частиною куща, тому що при охайному відділенні пасинків не пошкоджується основний стовбур і рослина менше уражується хворобами.

Якщо з пасинкуванням з різних причин ви запізнилися і пагони виросли вже великі, то їх краще зрізати за допомогою ножиць чи ножа. Прискорює дозрівання томатів також прищіпка верхівок куща, тобто видалення точки росту рослини. Це потрібно робити над третьою кистю на центральному стеблі на другому бічному пагоні, не шкодуючи навіть квіткових кистей. При цьому над суцвіттями з вже зав’язаними плодами обов’язково має бути два-три листочки, адже ріст і розвиток плодів на суцвітті відбувається за рахунок саме листя.

Не можу не згадати ще один прийом, який забезпечує швидке дозріваня томатів — це спорудження шпалери для помідорів. Підв’язування томатів на натягнутому уздовж рядів дроті дозволяє рослинам повною мірою використовувати сонячні промені, що теж є важливо для дозрівання плодів. А ще, шпалера сприяє провітрюванню рослин і знижує ризик захворювання інфекційними хворобами.

Для визрівання томатам необхідна температура вище +15оС. Але як тільки дні починають ставати коротшими, а ночі більш прохолодними, вам необхідно вжити заходів, щоб не втратити ваш останній урожай помідорів.

Не панікуйте, томатні рослини не призначені для вічного життя, тому будьте вдячні Богу за врожай, який ви вже зібрали. Тепле літо — ідеальний період дозрівання, тому не варто чекати, що в жовтні чи наприкінці вересня у вас на кущах будуть висіти червоні томати. Усьому свій час.

Проте, якщо протягом холодних осінніх днів у вас на кущах ще є зелені помідори, ви можете вирвати рослину з коренем і віднести в сухе приміщення (гараж, літня кухня і т.ін.). Зелені плоди будуть у такому середовищі дозрівати. Можете скористатися ще таким способом: покладіть зелені томати в паперовий пакет або ящик зі стиглими яблуками. Яблука виділяють етилен, який прискорює дозрівання плодів. Що характерно, досвідчені городники давно помітили, що на виснаженому ґрунті помідори дозрівають швидше, ніж на доглянутій ділянці. В такому випадку помідори, опинившись на голодному пайку, припиняють свій ріст, віддаючи всі поживні речовини для дозрівання томатів.

Тетяна ЗАДРАНІВСЬКА, овочівник-експериментатор, смт Літин Вінницької області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине