No menu items!
Вторник, 16 апреля, 2024
ГлавнаяДачаЧи треба формувати колоноподібні дерева?

Чи треба формувати колоноподібні дерева?

У багатьох інформаційних джерелах зустрічається рекомендація, що колоноподібні яблуні не вимагають ніякої обрізки і формування, ходиш тільки за врожаєм у фруктовий сад. Ні, так не можна: якщо вже заклав сад, то обрізка йому життєво необхідна.      Проводити обрізку чи ні? Не треба обрізати і формувати пальми, а яблуня — будь вона ранньою, пізньою, високорослою, карликовою […]

У багатьох інформаційних джерелах зустрічається рекомендація, що колоноподібні яблуні не вимагають ніякої обрізки і формування, ходиш тільки за врожаєм у фруктовий сад. Ні, так не можна: якщо вже заклав сад, то обрізка йому життєво необхідна.

    

Проводити обрізку чи ні?

Не треба обрізати і формувати пальми, а яблуня — будь вона ранньою, пізньою, високорослою, карликовою або колоноподібною — залишається яблунею, і без обрізки і формування крони нормального врожаю не дасть.

Ще одна хибна думка, що формування крони колоноподібної яблуні здійснюється виключно колоною, тому влітку треба прищипувати кінчики бічних гілок. Задум непоганий, але у 90% колоноподібних яблунь бічна гілка після прищіпки кінчика не кущиться, а припиняє зростання, і може відновити його лише на наступний рік, а може й ніколи. Крону цієї культури можна формувати найрізноманітнішими способами, їх у неї стільки ж, скільки у всіх інших яблунь.

Сам спосіб формування для колоноподібних яблунь досить зручний, простий у виконанні і результативний, для колоноподібних груш він один з небагатьох, а для інших плодових дерев колоноподібної форми таке формування крони — єдине можливе, тому і розглянемо цю обрізку більш детально.

Садівнича література рекомендує прищипувати кінчики зростаючих гілок на всіх садових деревах (включаючи колоноподібні). Обгрунтовуючи це тим, що на таких гілках прокидаються три верхні бруньки, з них ростуть три гілки. Ці гілки виростають до певного розміру, їх знову прищипують. З їх верхівок знову починають зростати по три гілки і ті, які ростуть усередину крони, ви відразу вищипуєте.

Таким способом можна за два роки повністю провести формування крони яблуні, груші, аличі, сливи, інших плодових дерев.

     

Забезпечуємо високий агрофон 

Що ж потрібно, аби формування крони вдалося? Все вийде, якщо ви проводите обрізку молодих дерев (ця умова дуже важлива). Друга умова: перед тим, як обрізати дерево, переконайтеся, що воно ідеально здорове. Добре, якщо воно щеплене на ідеально здорову підщепу та зростає при високому агрофоні, тобто, земля заправлена органічними, мінеральними добривами, пристовбурове коло замульчоване, постійно підтримується оптимальна вологість, вчасно проводяться підживлення й обробки стимуляторами.

Звичайно, подумаєте ви, в таких умовах і формування крони пройде ідеально гладко. Після першої прищіпки на 60% гілок прокинеться по 2, а то і 3 бруньки. Перша дасть потужний пагін продовження, друга — невелику тонку гілку, третя, якщо і прокинеться, то дасть зовсім маленьку гілочку. На інших 40% прищипнутих гілок прокинеться тільки одна (найближча до прищіпки) брунька.

Якщо ж у вас не витримані вище вказані умови, тоді після першої прищіпки по 2 бруньки прокинуться не більш, ніж на 10% гілок. На інших 90% буде лише по одній бруньці. Після другої прищіпки на деяких потужних гілках прокинеться по одній бруньці, на інших брунька прокинеться лише наступної весни.

Проблеми літньої прищіпки

     

А з літньою прищіпкою (обрізкою) крони колоноподібної яблуні все відбувається ще гірше. Тому що всі гілки на таких деревах (крім центрального провідника) ростуть з недорозвиненими бруньками і розвиваються вони тільки восени. Тому після літньої прищіпки на гілці цього року бруньки не прокидаються, проте прокидаються на деревині минулого або позаминулого років. І ваша колона, замість того, аби поступово розширюватися, швидко загущається зсередини. І в подальшому «змусити» таку яблуню давати нормальну кількість плодів буде складно.

З тим, чого робити не потрібно, ми з вами розібралися. Тепер про те, в які ж терміни потрібно здійснювати формування крони, формувати колону.

У ті самі, в які обрізаєте інші яблуні, тобто з осені до весни. Після такої обрізки 1-2 верхні бруньки дають пагони продовження, а з інших виростають короткі плодові гілочки (плодушки). У цієї обрізки є три правила, які не можна порушувати:

  1. Неважливо, скільки відсотків від кожної гілки ви відріжете, а скільки залишите. Важливо, щоб дерево після обрізки виглядало гармонійною колоною без виступів і западин.
  2. Кожну гілку завжди потрібно обрізати на зовнішню бруньку. Тільки так можна добитися того, що колона буде поступово розширюватися, а не загущуватися.
  3. Після того як ваша колона досягне висоти 2-2,5 м, дайте центральному провіднику порости ще літо, а потім зріжте його на вище зазначеній висоті. Надалі щороку влітку обрізаєте кожну гілку, що йде вище 2-2,5 м.

Робити це потрібно тому, що колони вище зазначеної висоти перестають бути зручними у догляді. А також під вагою врожаю можуть зламатися в місці щеплення або викрутитися з корінням.

Дане формування крони відмінно підходить для колоноподібних яблунь, щеплених на карликових підщепах, і задовільно — для колон на середньорослих підщепах.

Вадим КОНДРАТЮК, садівник-практик, смт Куп’янськ Вузловий, Харківська область.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине