No menu items!
Суббота, 20 апреля, 2024
ГлавнаяДачаРейтинг найсолодших сортів гарбуза

Рейтинг найсолодших сортів гарбуза

Плоди гарбуза ботаніки називають ягодами. І ці «ягоди» чи не найбільші в світі. Думаю, більшість городників вирощували знаменитий гарбуз-гігант Титан або інші, не менш великоплідні — Атлантичний гігант, Золотий мамонт. Вага цих гарбузів-рекордсменів може сягати 100 кг і навіть більше. На жаль, вони містять насіння зі щільною світло-коричневою оболонкою і заготівельники його не приймають. Тому […]

Плоди гарбуза ботаніки називають ягодами. І ці «ягоди» чи не найбільші в світі. Думаю, більшість городників вирощували знаменитий гарбуз-гігант Титан або інші, не менш великоплідні — Атлантичний гігант, Золотий мамонт. Вага цих гарбузів-рекордсменів може сягати 100 кг і навіть більше. На жаль, вони містять насіння зі щільною світло-коричневою оболонкою і заготівельники його не приймають. Тому вигідніше вирощувати сорти Український багатоплідний, Болгарка, Данка Полка. Вони дещо поступаються за врожайністю попереднім, проте дають 10-12 кг сухого насіння з 1 сотки, котре реалізується за найвищою ціною.

     

Славута – національний стандарт

Цікавим вважаю голонасінний гарбуз. Найкращий з таких — Міранда, італійської селекції. Він містить багато маслянистого насіння темно-сірого кольору без оболонки.

Гарбуз — смачний і корисний овоч. Проте згадані вище сорти мають, в основному, кормове та технічне призначення. До столових вимоги інші. Тут цінують невеликі, або навіть маленькі, так звані порційні гарбузи, які за один-два рази можна використати повністю.

Серед інших вимог — добрі смакові якості та високий вміст цукру, бета-каротину та інших корисних речовин.

Вітчизняні селекціонери створили чимало гарних столових сортів. Один із найкращих — Новинка, що має булавоподібну форму з невеликою насіннєвою камерою. Не поступається й Славута — плоско-округлий гарбуз, вагою до 7-8 кг, якому свого часу було присвоєно звання «Національний стандарт України». М’якуш у цих гарбузів товстий, соковитий, смачний, темно-оранжевого кольору і містить 10-12% цукру та до 12мг% каротину.

Ще варто згадати знаменитий кавбуз (міжвидовий гібрид кавуна і гарбуза), який створено в Інституті генетики України. Він успадкував характерні властивості двох батьків — має добрий смак і високий вміст цукру та бета-каротину.

     

Хоккайдо зі смаком моркви

Серед закордонних солодких гарбузів, також є гарні сорти, від яких не варто відмовлятися.

Два роки тому на ринку у Вінниці я побачив дивовижно красиві гарбузики. Продавець відразу почав нахвалювати свій товар: «Це найкращий у світі столовий гарбуз — Хоккайдо. Японський сорт має найвищу дегустаційну оцінку та найліпші смакові якості». Я виростив цей гарбуз і був від нього у захваті. Невеличкі порційні плоди, вагою 1-2 кг — справжня знахідка. Вони дуже смачні і солодкі. За смаком нагадують моркву, а характерний гарбузовий присмак практично відсутній. Очевидно, саме тому він отримав високу дегустаційну оцінку.

Повна його назва — Ючики Курі Хоккайдо. Сік та цукати з цього гарбузика Асоціація охорони здоров’я Японії внесла до списку найкращих продуктів і рекомендує їх для шкільного харчування.

А керівники комп’ютерних фірм замовляють для своїх підлеглих гарбузові цукати, тому що вони поліпшують розумову діяльність.

Ще один цікавий представник Сходу — китайський столовий гарбуз Зимовий солодкий. Це смачний, солодкий і соковитий гарбуз, з рекордним для гарбузових вмістом цукру — 15%.

Гарбузи придатні для приготування різноманітних страв та отримання соку. За нормальних умов вирощування їхня вага може сягати 8-12 кг. Зимовий солодкий охоче поїдають птиця та домашні тварини. Він цікавий і як кормова культура з тривалим періодом зберігання.

Дана — відносно новий сорт столового гарбуза афганської селекції. Довжина овоча сягає 1 м і навіть більше, маса — 6-8 кг. Шкірка має рожевий відтінок. М’якуш оранжево-рожевий, солодкий, м’ясистий.

Серед численних європейських делікатесних гарбузів Мускат де Прованс (Франція), чи не найкращий. Цей гарбуз пізньостиглий (вегетаційний період 105-110 днів), тому з посівом не варто запізнюватись. Гарбуз має оригінальну, поділену на дольки форму та темно-оранжевий колір. М’якуш насичено-оранжевий, дуже щільний, з рекордним вмістом бета-каротину. На вигляд гарбузи наче і не дуже великі, а спробуєш підняти, то відразу з подивом розумієш, що він потягне на 8-10 кг.

Ще один цікавий, поділений на дольки гарбуз Каравай, але його вага не перевищує 2 кг. Родить дуже рясно. Чудовий порційний гарбуз для приготування різних страв.

Валерій Іванович Мельник, с. Червнявка, Оратівський район, Вінницька область.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине