No menu items!
Среда, 24 апреля, 2024
ГлавнаяДачаХмельничанин Сергій Король збирає щедрі врожаї лимонів з підвіконня

Хмельничанин Сергій Король збирає щедрі врожаї лимонів з підвіконня

Сергій Миколайович Король з м. Славути Хмельницької області ще змалечку в 6 років саджав картоплю, причому це було його особисте бажання, ніхто його не змушував. Просто хлопчику подобалося поратися в землі, спостерігати як пробиваються перші паростки, як достигає врожай. Трохи пізніше захопився цитрусовими рослинами. Не викидав жодної насінини від апельсинів, лимонів та мандаринів. Усе підвіконня […]

Сергій Миколайович Король з м. Славути Хмельницької області ще змалечку в 6 років саджав картоплю, причому це було його особисте бажання, ніхто його не змушував. Просто хлопчику подобалося поратися в землі, спостерігати як пробиваються перші паростки, як достигає врожай. Трохи пізніше захопився цитрусовими рослинами. Не викидав жодної насінини від апельсинів, лимонів та мандаринів. Усе підвіконня було заставлене горщиками з посіяним насінням, проте цитруси так і не проросли. Скоріш за все, причина була у використанні звичайної городньої землі та надмірних поливах.

Невдалі спроби не відбили бажання вирощувати екзотичні рослини. Тепер Сергій знав, що варто починати не з насіння, а з плодоносної рослини. Перший лимон сорту Павловський юнак придбав, коли йому було 26. По сухому цвітоносу зрозумів, що рослина вже давала плоди, отож при належному догляді порадує лимончиками. Так і сталося. У майбутньому рослина дала більше 100 плодів. Фото померанця розлетілося по всіх виданнях. Навіть на ринках біля незнайомих кущиків Сергій Миколайович неодноразово зустрічав свою світлину. Згодом колекцію поповнили пандероза, 7 сортів цитрусових з Нікітського ботанічного саду, 15 сортів (точніше живців) з Чехії, США, Франції. Безцінним став подарунок мами, яка привезла з Італії 5 великих лимонів.

За період з 2012 року до 2014 року С.М. Король розширив свою колекцію з 30 сортів до 400. Сьогодні їх вже півтисячі.

Окрім цитрусових рослин, землероб захоплюється вирощуванням морозостійких пальм, юки, кордиліни, бамбуків, лавру, араукарії. Звісно, ці рослини люблять тепло, тому утримувати їх краще у теплиці або в квартирі. В південних регіонах можна культивувати у відкритому ґрунті, але з обов’язковим укриттям на зиму.

Екзотичні рослини вимагають особливого догляду і особливих умов, проте справжніх поціновувачів це не лякає. Тим паче, що завдяки саме їм можна перетворити свою оселю у справжнісінький райський куточок, що і робить Сергій Миколайович Король.

   

Правила догляду за цитрусовими

Купити цитрус — це півсправи, важливо забезпечити належний догляд рослині. Схема догляду за цитрусовими залежить від конкретних умов, які ви можете забезпечити. Вважається, що лимони, апельсини, мандарини дуже примхливі рослини. Частково це так, але є ряд більш вимогливих до умов утримання культур, ніж цитрусові. Рослинам для нормального розвитку потрібна відповідна освітленість, вологість повітря і землі, температура і поживні речовини. Дефіцит одного із факторів неможливо компенсувати надлишком іншого.

    

Не треба заливати водою

Побутує думка, що цитрусові необхідно поливати раз у 2 дні або раз на тиждень. Це зовсім не так. Частота поливу будь-якої рослини залежить, в першу чергу, від того, наскільки швидко просихає грунт. А це залежить від температури, вологості повітря в приміщенні, інтенсивності роботи кореневої системи, розміру горщика, рослини. Тому поливати цитрусові необхідно тоді, коли земля суха. Я, наприклад, за зовнішнім виглядом земляної грудки знаю, просохла вона чи ні. Для людей, які не мають такого досвіду, раджу скористатися пальцем. Якщо на глибині близько 2-3 см сухо, то можна поливати. Вологозарядку проводять невеликими порціями. Цитрусові не любять надмірного зволоження. Краще недолити, аніж перелити.

Вологість грунту і вологість повітря — це різні поняття. У дуже зволоженій землі рослина в той же час може страждати від сухого повітря і, якщо її продовжувати поливати, у неї може загнивати коріння, що зменшить постачання вологи листям, через що вони висихають і опадають.

    

Коли кроні не вистачає вологи

Боротися з сухим повітрям в квартирі дуже складно. Навіть обприскуючи рослини кілька разів на добу, ми не вирішимо проблему. Це всього лише напівзахід. Волога з поверхні листя випаровується за лічені хвилини і рослина знову страждає від сухості повітря. Звичайно ж, найкраще рішення — помістити рослину на лоджію, балкон або в інше місце, де хороше освітлення і висока вологість повітря. Але не завжди є така можливість. Тому, я вважаю, що найпростіший вихід — накрити цитрус прозорим поліетиленовим пакетом. Таким чином ми підтримаємо високу вологість повітря, вирівняємо температуру між кроною і кореневою системою, а ще, така рослина не потребуватиме частих поливів.

Різниця температур між кореневою системою і кроною загалом допустима, але температура в зоні коріння має бути рівна або трохи вища, ніж температура крони. Саме в цьому випадку коренева система буде нормально працювати і зможе постачати рослину вологою. У квартирах через особливості розподілу температури від батарей з урахуванням широких підвіконь виходить зворотня картина. Коренева система знаходиться в холоді, крона — в теплі. Коріння погано працює, крона недоотримує вологи. ВІдбувається загнивання кореневої системи, опадання листя. Люди думають, що рослина страждає від сухості грунту, рясніше поливають рослину і в результаті — цитрус гине.

    

Вермикуліт краще не додавати

На ефективну роботу кореневої системи цитрусових впливає і якість грунту. Не слід гнатися за родючою землею, адже навіть добре підживлена виснажиться рослиною за 3-6 місяців. І в будь-якому випадку виникне необхідність внесення добрив. Тому, в першу чергу, необхідно потурбуватись про те, аби грунт був пухкий, добре пропускав повітря, легко віддавав зайву вологу. В жодному разі не додавайте в землю компоненти, здатні утримувати вологу, на зразок вермикуліту, коксового субстрату. Це призведе до загнивання грунту.

А ще, краще грунтосуміш приготувати власноруч. Візьміть 2 частини добре перепрілого низинного торфу, стільки ж дернової землі, 1 частину пухкої мульчі з листя берези, котре перегнило, і додайте заварки від випитого чаю.

    

Ростуть і на північних вікнах

Те, що цитрусові люблять сонячне світло, не викликає сумнівів, проте порада вирощувати їх виключно на вікнах з південної частини дому, квартири — не досить вірна. Звичайно, такі вікна — дуже хороший варіант, особливо для пізньої осені та зими, коли темніє рано. Однак цитрусові добре можуть рости і на північному вікні, за умови, що вони стоять дуже близько до скла. Вікно повинно мати велику площу скління і не затінятися деревами чи будинками. Проте з квітня до вересня рослини варто відставити від скла, аби не було сонячних опіків.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине