No menu items!
Суббота, 27 апреля, 2024
ГлавнаяДачаЖитель Івано-Франківщини вирощує на підвіконні солодкий перець

Житель Івано-Франківщини вирощує на підвіконні солодкий перець

Гіркий перець на підвіконні — це вже не дивина. Багато городників мають непогані результати при вирощуванні цієї культури. Але мало хто знає, що на підвіконні можна вирощувати і солодкий перець. У цьому я переконався, зібравши врожай трьох сортів: Банан солодкий, Віконне диво та Острів скарбів. До слова, вони щедро родять і у відкритому ґрунті, даючи […]

Гіркий перець на підвіконні — це вже не дивина. Багато городників мають непогані результати при вирощуванні цієї культури. Але мало хто знає, що на підвіконні можна вирощувати і солодкий перець. У цьому я переконався, зібравши врожай трьох сортів: Банан солодкий, Віконне диво та Острів скарбів. До слова, вони щедро родять і у відкритому ґрунті, даючи ще більший урожай.

Скарбниця вітамінів

Удома взимку такі сорти є окрасою приміщення та постачальником свіжих плодів. Чому не витратити по кілька хвилин щодня на догляд за рослинами, допоки земля спить зимовим сном? Та ще й поповнити меню вітамінними салатами, суттєво економлячи на цьому. До того ж вирощувати солодкий перець у кімнатних умовах не так важко, це до снаги навіть недосвідченому городникові.

Спершу треба підібрати посудину об’ємом 4-6 л. Підходять керамічні чи пластмасові горщики, поліетиленові відра, старі каструлі й інший посуд. На дні неодмінно треба зробити отвір для витікання надлишку води та доступу повітря до коріння. Заповнюємо горщик ґрунтосумішшю з дернової землі, перегною та піску у співвідношенні 2:1:1. На кожні 10 кг суміші треба додати 2 склянки попелу. Такий ґрунт є поживним, добре вбирає і затримує вологу, забезпечує належний обмін повітря.

У кожну посудину я висіваю по одній насінині. При появі сходів, щоб вони добре росли і не витягувалися, підсвічую їх лампами денного світла, якщо день коротший, ніж 12 годин. У період вегетації перець не підживлюю, бо перегною, що входить до складу ґрунтосуміші, повністю вистачає для розвитку рослин. Далі догляд полягає у вчасному проведенні поливів дощовою або талою водою кімнатної температури, а також у підтримуванні оптимального температурного режиму (+25…27оС). Не забувайте підгортати рослини в період їхнього росту. Під час цвітіння перець сам запилюється за допомогою протягів при провітрюванні, також можна легко струшувати рослини. У квартирі перець не уражується хворобами, тому не потребує використання засобів захисту. Тож до столу ви матимете екологічно чистий продукт.

Спробуйте посадити

Віконне диво — кімнатний солодкий перець з великими плодами оранжевого кольору. Сорт дуже врожайний, його плоди завважки 100-110 г, а деякі і до 150 г. Висота рослини — 60-65 см, кущ міцний, не потребує підв’язування.
Острів скарбів — кімнатний солодкий перець з невеликими, але міцними (завважки 50-60 г) червоними плодами. Кущ заввишки 30-40 см. Дуже врожайний.

Банан солодкий — кущ заввишки до 60 см, дуже міцний, не потребує підв’язування. Він обвішаний довгими (15-18 см) і з діаметром 2,5-3 см міцними червоними плодами, які формою подібні до гіркого перцю. Насправді вони солодкі, дуже смачні, товстостінні, майже без пустот. У них дуже соковита м’якоть.

Хитрощі вирощування

  • Не варто перетримувати стиглі плоди на рослині. Щочастіше їх зриватимете, то більше виросте нових.
  • Не всі знають, що перець у себе на батьківщині — теплих широтах Америки — багаторічна рослина. Ми ж вирощуємо як однорічну. Восени, до приморозків, я викопую з городу кущі перцю із плодами, пересаджую їх у горщики і щедро поливаю. Вони в мене на підвіконні й далі цвітуть та плодоносять. Навесні обрізаю старі стебла, міняю в горщику грунт. Так перець завжди тішить мене врожаєм. Ось так можу доглядати його два-три роки поспіль, збираючи по три врожаї на рік.
  • Крім вирощування перцю з насіння, його можна розмножувати вегетативно, вкоренивши зрізані бічні пагони (пасинки). Поливаю акуратно тільки теплою водою. Підживлюю раз на два тижні: на 1 л даю 1 ч ложку мінерального добрива.
  • Формуючи кущ, видаляю жовті листочки, вироджені плоди, а також вирізаю пагони, що нижче від розгалудження головного стебла. Вони і так не родитимуть.
  • Якщо бажаєте вирощувати у приміщенні і гіркий, і солодкий перець, робіть це в різних кімнатах, щоб рослини не запилилися.

П.М. Філіпчук, м. Коломия, Івано-Франківська обл.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине