No menu items!
Четверг, 28 марта, 2024
ГлавнаяДачаГінкго подарує активну старість з ясним розумом

Гінкго подарує активну старість з ясним розумом

Бажаєте, щоб так і було, — посадіть у своєму саду гінкго білобу. Ця рослина є деревом епохи динозаврів, оскільки існує на Землі протягом 300 мільйонів років і не належить до жодної з культур, що відомі на даний час. Родом гінкго з Азії, де його цілющі властивості використовуються вже 5000 років. Активні інгредієнти містяться в листі. […]

Бажаєте, щоб так і було, — посадіть у своєму саду гінкго білобу. Ця рослина є деревом епохи динозаврів, оскільки існує на Землі протягом 300 мільйонів років і не належить до жодної з культур, що відомі на даний час.

Родом гінкго з Азії, де його цілющі властивості використовуються вже 5000 років. Активні інгредієнти містяться в листі. Сучасні технології дозволили вивчити хімічний склад і біологічну дію. Виявилося, що це дерево — лікар. Його склад унікальний. Воно містить більше 40 біологічно активних речовин і деякі з них зустрічаються тільки в цій рослині. Причому діють вони комплексно, різнобічно і гармонійно. Щоб описати цілющі властивості відвару та настойки з листя, потрібно було б використати не один номер нашої газети, тож розповім коротко.

Настій та відвар покращують кровообіг як у великих судинах — венах і артеріях, так і в капілярах, завдяки цьому відновлюється живлення та постачання киснем всіх органів і тканин. Поліпшують роботу серця, стабілізують серцевий ритм, відновлюють мозкову діяльність, пам'ять та інтелектуальні здібності. Допомагають при запамороченнях, зниженні слуху і зору. Є ефективними при лікуванні імпотенції, безсоння і депресії. Знімають напади бронхіальної астми. Понижують холестерин… Одним словом, аптека у вигляді одного дерева.

Гінкго білоба — дуже витривала рослина. Дерево практично не пошкоджується комахами-шкідниками, вірусами, фітопатогенними грибами і бактеріями; невибагливе до ґрунтів, морозостійке. Окремі екземпляри пережили навіть атомне бомбардування Хіросіми. Тому в Японії воно вважається символом довголіття і стійкості.

В природних умовах велике листопадне дерево спочатку з конусоподібною кроною, з віком більш широкою, часто асиметричними, трохи жорсткими, розлогими, мало розгалуженими гілками. Досягає висоти 40 м і ширини — 10-15 м. Річний приріст у висоту 35-40 см, завширшки 25 см. У молодому віці швидкість росту низька, з віком — зростає. Кора сіра. Листя віялоподібне, розрізане, грубо-шкірясте, соковито-зелене. Нехай вас не лякають розміри дорослого дерева. Воно гарно витримує обрізку, за допомогою якої можна тримати розміри, що підходять для території вашого саду.

Посадка і догляд не відрізняється від інших листопадних дерев. Перевагу гінкго надає сонячним місцям, але гарно почувається і в напівтіні. З 3-4-річного віку деревам не страшна спека.

Як лікарський засіб використовують листя, яке збирають і висушують восени. Суха сировина являє собою зелені листові пластинки з добре вираженими жилками, без запаху, зі слабким гірко-кислим смаком.

Приготування відвару: 1 ст. ложку листя залити склянкою окропу і настояти в термосі протягом години. Процідити і приймати по 1 ст. ложці за 30 хвилин до кожного прийому їжі.

Приготування настойки: 5-6 г подрібненого сухого листя залити склянкою горілки або спирту і помістити в темне місце на два тижні. Вміст періодично струшувати. По закінченні терміну процідити і приймати по 20-30 крапель на 1 ст. ложку води перед кожним прийомом їжі. Курс лікування триває один місяць. Його можна повторювати 3-4 рази на рік.

Настій або відвар не слід застосовувати людям з частими кровотечами, перед хірургічним втручанням, дітям до 12 років, а також у період вагітності та годування грудьми.

В’ячеслав Францішко, м. Кам’янець-Подільський Хмельницької області

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине