Деякі осінні і пізньоосінні сорти (Бере Клерже, Вільямс, Говерла, Маргарита Марілен) схильні до передчасного осипання плодів в передзбиральний період. Фізіологічні причини цього явища недостатньо вивчені і з великою ймовірністю визначаються сортовою особливістю. Осипання можна уникнути, якщо провести обприскування дерев слабким розчином (0,002-0,004%) нафтилоцтової кислоти за 10-20 днів до збору врожаю. Правда, передчасне осипання плодів для деяких великоплідних сортів груші — це нормальне явище, яке свідчить про їхню фізіологічну зрілість (своєрідний «сигнал» до початку збору плодів).
А спробу штучно продовжити перебування плодів на дереві можна розглядати як втручання в природні процеси. Тому ми не схильні застосовувати, особливо в приватному секторі, хімічні речовини, що впливають (прискорюють або сповільнюють) на фізіологічні процеси, які відбуваються в рослині.
Аналізуючи продуктивність сортів груші різного еколого-географічного походження, можна констатувати, що вона залежить від таких факторів:
- вибір сорту з певними біологічними особливостями;
- підбір запилювачів;
- нормування врожаю;
- підтримання оптимального водно-поживного режиму;
- проведення необхідних захисних заходів від шкідників і хвороб.
Дотримання цих вимог дозволить мінімізувати вплив негативних умов зовнішнього середовища на сорт і регулярно отримувати якісні плоди.
Микола Матвієнко, кандидат сільськогосподарських наук, Інститут садівництва УААН