Магазинный разрыхлитель теста (пекарский порошок) — это смесь соды, лимонной кислоты и муки (крахмала). Он наполняет тесто углекислым газом, создавая легкость и пышность. Чем его заменить?
ПЕКАРСКИЙ ПОРОШОК
Возьмите 5 столовых ложек пищевой соды, 3 столовые ложки лимонной кислоты и 12 столовых ложек муки или крахмала. Ссыпьте все ингредиенты в сухую стеклянную банку и аккуратно перемешайте деревянной палочкой. Банка и ложки должны быть сухими, а палочка только деревянной, иначе реакция может начаться раньше времени.
Как использовать? 1 чайная ложка разрыхлителя = 1 чайная ложка самодельного пекарского порошка. Подходит для сдобного, бисквитного, заварного и песочного теста.
ПИЩЕВАЯ СОДА
Негашеную соду в чистом виде добавить в тесто, где уже есть кислые продукты. Например, сметана, кефир, йогурт, фруктовое пюре или сок.
Как использовать? 1 чайная ложка разрыхлителя = 1 чайная ложка соды. Подходит для сдобного, бисквитного, заварного и песочного теста.
СПИРТНОЙ НАПИТОК
Алкоголь придает выпечке воздушность, так как уменьшает клейкость муки. Коньяк и ром отлично справляются с разрыхлением бездрожжевого песочного теста. Водку добавляют и в дрожжевое тесто, особенно на опаре, чтобы лучше поднималось.
Как использовать? Берется 1 столовая ложка алкоголя на 1 кг теста. Подходит для песочного бездрожжевого и дрожжевого теста.
ГАЗИРОВАННАЯ ВОДА
Насытить тесто углекислым газом может и сильно газированная минералка. Для большего эффекта можно добавить к ней по щепотке соли и лимонной кислоты.
Как использовать? Обычную воду в тесте заменить газированной. Подходит для: сдобного, пресного, заварного и другого теста на воде.
Чим замінити розпушувач для тіста?
Розпушувач тіста завжди незамінний у господині, яка любить різноманітну випічку. Магазинний розпушувач тіста (пекарський порошок) — це суміш соди, лимонної кислоти та борошна (крохмалю). Він наповнює тісто вуглекислим газом, створюючи легкість та пишність.
ПЕКАРСЬКИЙ ПОРОШОК
Візьміть 5 столових ложок харчової соди, 3 столові ложки лимонної кислоти та 12 столових ложок борошна або крохмалю. Зсипте всі інгредієнти в суху скляну банку і акуратно перемішайте дерев’яною паличкою. Банки та ложки мають бути сухими, а паличка — тільки дерев’яною, інакше реакція може початися раніше потрібного часу.
Як використовувати? 1 чайна ложка розпушувача = 1 чайна ложка саморобного пекарського порошку. Годиться для здобного, бісквітного, заварного та пісочного тіста.
ХАРЧОВА СОДА
Негашену соду в чистому вигляді додати в тісто, де вже є кислі продукти. Наприклад, сметана, кефір, йогурт, фруктове пюре або сік.
Як використовувати? 1 чайна ложка розпушувача = 1 чайна ложка соди. Годиться для здобного, бісквітного, заварного та пісочного тіста.
СПИРТНИЙ НАПІЙ
Алкоголь надає випічці повітряності, оскільки зменшує клейкість борошна. Коньяк і ром добре справляються з розпушуванням бездріжджового пісочного тіста. Горілку додають і у дріжджове тісто, особливо на опарі, щоб краще піднімалося.
Як використовувати? Береться 1 столова ложка алкоголю на 1 кг тіста. Годиться для пісочного бездріжджового та дріжджового тіста.
ГАЗОВАНА ВОДА
Наситити тісто вуглекислим газом може сильно газована мінералка. Для більшого ефекту можна додати до неї по щіпці солі та лимонної кислоти.
Як використовувати? Звичайну воду у тісті замінити газованою. Годиться для: здобного, прісного, заварного та іншого тіста на воді.