Пятница, 19 апреля, 2024
ГлавнаяДачаКабачки з ранньої весни і до пізньої осені: секрети високих врожаїв

Кабачки з ранньої весни і до пізньої осені: секрети високих врожаїв

Я звикла рано висаджувати розсаду овочів і тому доводиться робити експерименти. Зараз хочу поділитися з читачами агротехнікою раннього вирощування кабачка, можливо, в наступному сезоні вона вам стане у пригоді.

Улюблені гібриди і сорти

Вже кілька років поспіль культивую гібриди: Іскандер або Кавілі, висіваю їх у квітня. Вони добре переносять стресові ситуації і гарно відновлюються. Пізніше можна висаджувати у відкритий ґрунт, пророщеним насінням, такі сорти, як Грибовський кущовий, Чаклун, Цукеша, Аеронавт та інші, які більшість городників завжди саджає.

Спочатку я тримаю насіння у вологих ватяних дисках, змочених в чистій воді. Це насіння вже оброблене виробником, тому використовую тільки воду. Коли насіння починає проростати, готую стаканчики з ґрунтом, висаджую і ставлю стаканчики в прозорий поліетиленовий пакет, створюючи парниковий ефект. Залишаю їх в теплому, темному місці. Тільки з’являються петельки сходів, виставляю стаканчики на світле прохолодне місце. Вони швидко ростуть. Як тільки з’являються два перших справжніх листочка, їх можна висаджувати у відкритий ґрунт.

Розсаду можна вирощувати і в торф’яних таблетках.

Тепер потрібно підготувати грядку для висадки розсади кабачків у відкритий ґрунт. Я висаджую небагато, всього 4-5 рослин і вони плодоносять до осінніх заморозків. Отже, грядка заправлена органікою і корисними мікроорганізмами ще з осені, і тому я роблю тільки ямки, в які опускаю наявну навесні органіку, і пересипаю препаратом ЕМ-Бокаші ProBio, прикриваю все ґрунтом і поливаю теплою водою. Грядку таким чином готую до садіння за два тижні до висадки розсади і вкриваю плівкою для прогрівання ґрунту. Заготовлюю 5-6-ти літрові пляшки і відрізаю у них денце. Вони будуть накривати висаджену розсаду.

Накриття з пляшок

Як тільки ґрунт прогріється, висаджую розсаду, поливаю її теплою водою і накриваю пляшками з кришками до верху. Їх можна відкривати і закривати, орієнтуючись по погоді. Якщо ж за прогнозом погоди встановлюються нічні заморозки, це ж квітень місяць, то зверху пляшки з рослинами кабачків додатково прикриваю агроволокном. При поливі рослин пляшки не знімаю, поливаю навколо. В гарний сонячний день знімаю на пляшках кришки і поливаю рослини прямо в пляшки.

Якщо у вас південний регіон, то пляшки можна обприскати крейдою, щоб листя не пошкодилося від сонця. Як тільки встановлюється гарна погода і рослинам вже тісно під пляшками, знімаю їх, залишаючи агроволокно. Коли вони добре вже адаптувалися, знімаю і агроволокно.

Подальший догляд полягає в азотних і калійних підживленнях по черзі. Це може бути водний настій попелу, гумат калію, витяжка з трав і розчин пташиного посліду, коров’яку.

Азотні підживлення застосовую тільки навесні і на початку літа, потім лише калійні у вигляді попелу.

Діагностика по листю

Якщо кабачки починають підгнивати при формуванні плоду їм не вистачає бору. Для цього можна застосувати хелатні добрива бору. Обов’язкове мульчування рослин в грядці. І дуже важливо стежити за забарвленням листя на рослинах. Якщо листочки внизу жовтіють, значить рослині вони вже не принесуть користі. Їх потрібно зрізати секатором біля основи головного стебла, в такому варіанті швидше йде оновлення нового листя.

Якщо листя згортаються або покриваються невластивими для кабачків плямами, потрібно обприскати біопрепаратами проти грибкових захворювань.

Кабачки прибираю вчасно, не даю їм переростати, їх вистачає на їжу, заготівлю кабачкової ікри, соління, сушіння на сушарці, для заморозки. Плодоносять вони до жовтня, головне не забувати про підживлення.

В кінці сезону збираю найкращі кабачки без пошкоджень для зберігання на зиму — вони довго не втрачають своїх смакових властивостей. З них можна робити соки, оладки, ікру, додавати в супи пюре.

Бажаю вам хороших урожаїв!

Читайте також:

Галина ПРОСЯНА, овочівниця-експериментаторка.

м. Лиман Донецької області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине