Четверг, 28 марта, 2024
ГлавнаяДача5 питань про доцільність мульчування ґрунту

5 питань про доцільність мульчування ґрунту

Якщо ви досі сумніваєтеся мульчувати грядки чи сад на своїй присадибній ділянці, або не знаєте як це правильно робити, які матеріали використовувати, гадаємо наша публікація розставить усі крапки над «і».

Що таке мульча?

Мульча — це все те, що покриває ґрунт зверху. У лісі — це торішнє листя і трава. На грядках, квітниках, під ягідними кущами і плодовими деревами — це органічні або неорганічні матеріали, якими вкривають ґрунт дачники (садівники-городники). Операція по укриттю ґрунту називається мульчуванням.

Коли можна і потрібно мульчувати?

Мульчування проводиться за дотримання двох умов:

1 — рослини досить добре видно (підросли на 5-10 см);

2 — земля добре прогрілася. До речі, до цього моменту виростає і «майбутня мульча» — будь-які бур’яни, без насіння. Якщо культурні рослини ледь виглядають із землі, то мульча закриє їх від світла, і вони не зможуть добре розвиватися. Якщо ґрунт недостатньо прогрітий, то рослини ростуть повільно.

А ось висаджену розсаду і саджанці мульчують відразу — це істотно покращує процес їхньої приживлюваності.

Чим можна мульчувати?

Краща мульча — органічні матеріали. Влітку — кропива, лопухи, бур’яни (ті, що ще не дали насіння), лугова трава, сидерати і т.д. Перед мульчуванням траву найкраще подрібнити, щоб вона була схожа на січку, так і красивіше, і розкладається швидше. Шар прив’ялої трави має бути 5-7см. Якщо є газонокосарка, то скошена трава залишається відразу на грядках.

Увага! Якщо в день мульчування обробляти грядку корисними мікроорганізмами (біопрепаратами Емочка Оригінал або Родючість), то мульча не загниває, і прискорено розкладається в харчування для рослин. Надалі раз на тиждень також бажано продовжувати обробляти корисними мікроорганізмами.

А чорною плівкою мульчувати можна?

Можна, але тоді втрачається половина сенсу від мульчування. Неорганічна мульча стримує ріст бур’янів, зберігає вологу, але вона не є їжею для ґрунтових мікроорганізмів, не підвищує родючості вашої землі.

Уявімо ситуацію: ви пропололи бур’яни, склали їх в купку на траві, а прибрати не встигли. Через тиждень-два забираєте цю купу, що під нею? Волого, прохолодно і — дощові черв’яки. Як ви думаєте, сподобалося б вашим рослинам, якби ґрунт над їхнім корінням був завжди прохолодним, вологим, а навколо — маса черв’яків, які готують гумус? Саме так і відбувається, якщо ваші грядки замульчувати органікою, а не синтетикою.

Які проблеми можуть виникати при мульчуванні грядок?

Навесні і на початку літа не можна мульчувати такими матеріалами, як тирса, солома, торішнє листя, картон та інші (все коричневе).

Це час вегетації, і рослинам необхідний азот. Тому і мульчувати потрібно азотомісткою органікою: травою, зеленим листям, бур’янами та т.п. (все зелене). Або, принаймні, змішати ті і інші матеріали.

Тонкий шар мульчі не виконує свої функції зі збереження вологи, стримування росту бур’янів і створення сприятливої для рослин температури ґрунту. Оптимальним є шар товщиною в 5-7 см, який і треба намагатися підтримувати протягом усього сезону. Для цього в міру осідання і розкладання мульчі періодично підкладають поверх старого шару нову траву. Після збирання врожаю землю також бажано замульчувати, попередньо обробивши ґрунт корисними мікроорганізмами. Останній шар мульчі треба укладати під кущі, дерева, на грядки і навіть на зимові посадки (цибулинні, часник, чорнушка, морква) восени на зиму. В такому випадку життя ґрунтової мікрофлори триває і в перший місяць зими. А ось навесні стару, чи не перероблену мульчу з грядок, де посіяно під зиму насіння, треба зняти, щоб ґрунт швидше прогрівся.

Галина ПРОСЯНА.

м. Лиман Донецької області.

 

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине