Четверг, 25 апреля, 2024
ГлавнаяДачаСадівниця з Кропивницького вирощує потужні ліани

Садівниця з Кропивницького вирощує потужні ліани

Талановита людина – талановита у всьому. Не обділив Бог талантами Галину Григорівну Суржок з м. Кропивницького. Вона і художниця, і письменниця, і рукодільниця, і вправна квітникарка. Її сад, наче гарна картина, уквітчаний смарагдовою зеленню та різноманітними барвами квітів.

Галина Григорівна ще з дитинства закохана у квіти. Більше всього її захоплювала троянда, яка чомусь не хотіла рости на батьківському подвір’ї. Проходячи повз сусідські клумби з трояндами, дівчинка завжди зупинялася, аби помилуватися королевою квітів.

Коли Галина Суржок вийшла заміж і переїхала до чоловіка відразу почала відвойовувати землю під квіти, серед яких була троянда. Грядки під овочевими скорочувалися, а клумби збільшувалися. Королева квітів посіла у садку почесне місце. Найулюбленіші червоні троянди, подобаються також з абрикосовими бутонами. На зиму кущі Галина Григорівна радить підгортати землею, робить горбик заввишки 10-15 см. Проте в останні роки троянди благополучно зимують і без такого укриття. Хоча в західних і північних областях не варто нехтувати цим агроприйомом. Окремі садівники радять використовувати для укриття тирсу. Але Галина на власному досвіді переконалася в тому, що тирса, навпаки, спричинює підмерзання.

Обрізку проводить навесні, залишаючи 3-5 бруньок. А ось улюблений сорт Блек Меджік взагалі не обрізає, тільки трішки підрівнює верхівки. Кущі цього сорту досягають 2 м у висоту, рясно квітують і не страждають без обрізки.

Є в колекції квітникарки і хости, які заполонили усі тіньові куточки обійстя, лілейники, флокси, гортензії, жимолость. До речі, останню полюбляє заселяти попелиця, якщо з нею не боротися, то вона може знищити кущ. Галина Григорівна періодично обприскує жимолость інсектицидами. Коли зацвітає ця рослина увесь двір наповнюється паморочливим ароматом, наче хтось розілляв коштовні французькі парфуми. Найкраще аромат розкривається у вечірній час, коли заходить сонце. Якщо хочете насолоджуватися гарними квіточками постарайтеся посадити рослину там, де пів дня світить сонечко і пів дня буває тінь. Такі умови для неї найкращі. Ну, і звісно, не треба забувати про полив.

Не менш привабливими виткими рослинами є клематиси, кампсис, кирказон, плющ, виноград Вічі, гліцинія. Вони здатні обплести паркани, арки, неприглядні стіни господарських прибудов, проте з ними треба бути обачними. Галина Суржок пам’ятає, як 15 років тому посадила біля гаражу кампсис. За 7 років він так розрісся, що пошкодив дах і його довелося видалити. Краще його саджати біля парканів, за кілька років він стане живою огорожею яка захищатиме від сторонніх поглядів.

Не менш потужний і кирказон. Йому потрібна міцна опора і періодична безжальна обрізка, яка буде стримувати його ріст. Проте своїм великим зеленим лопатоподібним листям і незвичайними квіточками він здатен перетворити подвір’я на справжню оазу.

Галина Григорівна Суржок має багато захоплень і часто не вистачає часу для рослин, проте вона впевнена, що вони її люблять, тому усе прощають.

Нагадаємо раніше ми розповідали, як виростити на дачі лікувальні і декоративні рослини.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине