Пятница, 19 апреля, 2024
ГлавнаяДачаЯк правильно формувати аґрус на щедрий врожай

Як правильно формувати аґрус на щедрий врожай

За останні два роки значно зросла популярність аґрусу. Якщо раніше проблематично було продати 10-20 кг ягоди, то в минулому році оптовики готові були брати партії до 500 кг! Та й ціна була дуже непогана - від 20 до 40 грн\кг в залежності від якості ягоди.

Кореневу шийку заглиблюють

Це добре, погано те, що дуже багато садівників мають віддалене поняття про правильне формування та обрізку аґрусу і, найчастіше, культивують його аналогічно чорній смородині.

Біда в тому, що є одна істотна фізіологічна відмінність між цими культурами — у смородини чорної найпродуктивніші пагони у віці 4-5 років, а у аґрусу — у віці 5-7 років. Якщо за аналогією зі смородиною у аґрусу після 4-го року плодоношення видаляти пагони, замінюючи їх молодими, виходить істотна втрата врожаю. Тому формування і обрізка проводиться інакше. Але давайте по порядку.

Садіння аґрусу аналогічне садінню смородини — рослини висаджують, заглиблюючи на 4-6 бруньок вище кореневої шийки. Такий прийом сприяє кращому наростанню прикореневих пагонів. Після садіння саджанець обрізають, залишаючи над поверхнею ґрунту 3-4 бруньки. Якщо не обрізати, то надземна частина швидко старіє, а прикореневі пагони будуть наростати слабо. Як результат — рослини будуть маловрожайні, а їх життєвий цикл коротким.

Зайві пагони не потрібні

Щорічно залишають 3-4 молодих пагони. В перший рік відрослі пагони радять вкорочувати наполовину. Справа в тому, що основний урожай аґрус формує на бічних пагонах і таке потужне прищипування стимулює їхнє відростання. На другий рік молоді пагони вкорочують наполовину, а бокові прищипують для подальшого розгалуження. На третій і наступні роки, коли коренева система стане потужною, видалення половини молодих пагонів перестає бути необхідною умовою, для того аби спровокувати потужне розгалуження такі пагони достатньо прищипнути.

Дорослий кущ повинен складатися з 20-25 пагонів у віці до 7-8 років. Більш старіші пагони стають малопродуктивними і їх вирізують, замінюючи молодими. Багато садівників роблять помилку, залишаючи всі молоді пагони, а нормування проводять пізно восени або навесні.

Наприклад, планується додати три пагони, а ростуть п’ять. Зайві два пагони, які все одно будуть видалені наприкінці сезону або на його початку, протягом літа будуть споживати поживні речовини. Значить загальний приріст пагонів, що залишаються буде меншим, меншою буде і врожайність. А тому молодих пагонів залишають стільки, скільки необхідно, а зайві (зазвичай найслабші) видаляють на початку росту навесні. Так само щорічно видаляють пагони, які ростуть усередину крони, обламані і засохлі. Робити це найкраще напровесні.

Продуктивний період плодоношення аґрусу 10-12 років, потім врожайність стрімко знижується. Щоб підтримати врожайність на високому рівні застосовують омолоджувальну обрізку — щорічно вирізують третину найстаріших пагонів, замінюючи їх молодими. Це дозволить зберегти продуктивність куща ще близько 5-7 років. Подальша експлуатація безглузда, тому у віці 15-20 років кущі викорчовують.

Олег САВЕЙКО, садівник.

с. Хорішки Полтавської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине