Четверг, 28 марта, 2024
ГлавнаяДачаПодружжя із Закарпаття утримує екзотичні кози

Подружжя із Закарпаття утримує екзотичні кози

Праця на землі – дуже важка, а якщо ще й додати домашнє господарство з курочками, кізочками, вівцями, то, взагалі, відпочивати ніколи. Проте, якщо ця робота тебе захоплює і надихає, значить – ти у правильному руслі.

Саме так вважає подружжя Колосових – Андріян Андрійович і Ольга Володимирівна – з смт Батьово Берегівського району Закарпатської області.

Першими були кури

Першими на обійсті 14 років тому з’явилися кури. Андріян і Ольга тримали курочок породи орпінгтон, брама, кохінхін. На власному досвіді переконалися, що саме кохінхін їм ідеально підходить.

Ця порода гарно росте на наших кормах, в середньому півень набирає 5-7 кг ваги, а курочка – 3,5-4,5 кг. Кохінхіни – м’ясного спрямування, але не варто забувати і про яйценосність. Хоча саме смак м’яса сподобався господарям. Це щось середнє між магазинною куркою, яка має занадто м’яке м’ясо і домашньою, яке треба довго варити і все одно воно буде жорсткувате. З кохінхінів виходять смачні наваристі бульйони, тушкована курятина і запечена у духовій шафі. М’ясо ніжне, не волокнисте, з приємним ароматом. До 7 місяців подружжя годує своїх курочок комбікормом, а потім переводить їх на кукурудзу, зерносуміші, насіння соняшнику. В 10 місяців вони абсолютно готові, хоча різати вже можна і у 8 місяців.

Звісно, курці потрібен не лише повноцінний раціон, але й моціон, і добре, якщо на території, де ви їх будете вигулювати ростимуть різноманітні трави, курочки із задоволенням ласують свіжою зеленню. До речі, на вигул Андріян і Ольга відправляють своє поголів’я з 2-місячного віку.

Аби птиця була здорова, не варто забувати про вакцинацію і вітаміни. Господарі радять проводити не менше 3 вакцинацій курчатам до двомісячного віку. Вітаміни дають раз на тиждень.

Кози для молока і м’яса

Знайшли своє місце у господарстві Колосових і кози. А почалося все з того, що знайомий попросив Андріяна перевезти кізочок англо-нубійської породи, коли чоловік побачив їх вперше, то просто «закохався».

Вони були такі гарні і водночас незвичайні, перед такою красою важко встояти. І зовсім скоро представники цієї породи з’явилися і у Ольги та Андріяна. Англо-нубійці – молочного спрямування, в середньому одна кізонька дає від 3 до 6,5 л молока. Первістки дають від 3 до 4,5 л, а після другого, третього окоту – 6-6,5 л. Найстаршій козі на обійсті Колосових 8 років. Господарі вважають, що найбільш продуктивна молочна коза до 6-8 –річного віку, далі надої можуть знижуватися.

Молоко у англо-нубійських кіз дуже жирне і не має специфічного запаху. Ольга готує з нього тверді, м’які сири і навіть сир з пліснявою.

Нубійці спокійні і дуже прив’язуються до своїх господарів. Якщо ви плануєте придбати кізоньку чи козлика цієї породи, краще робити це до 5 місяців. Дорослі тварини довго адаптуються, часто піддаються стресу, звісно, вони звикнуть до нових господарів, але їм потрібен час. Проблем зі зміною господарів і місцевості немає у представників порід калахарі і шамі. Вони завжди бадьорі, активні, повні сил і енергії.

Шамі – одна із найстаріших порід, яка найчастіше зустрічається на Близькому Сході. Зовнішність у неї просто екзотична: довжелезні вуха, блакитні очі. Кози шамі дають смачне молоко і не менш смачне м’ясо.

 

Калахарі – м’ясна порода, яка може давати 2,5-3 л молока, проте Андріян Андрійович помітив, що якщо робити ставку на молоку, то тварина не набирає заявленої ваги. Її взагалі можна не доїти, і вона не хворіє і не страждає від цього. Звісно, якщо є потомство, то кізонька повинна його вигодувати.

Своїм кізонькам господарі намагаються забезпечувати поживний раціон. В їхньому меню: сіно, ячмінь, кукурудза, макуха, гранульована люцерна, вода. Обов’язково у вільному доступі має бути сіль-лизунець для гарного травлення і розвитку тварин.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине