Коли краще збирати
Урожайність виноградника знаходиться в прямій залежності від акумулювання на ньому фотосинтетичної активної радіації. Якщо простіше: чим більше лист споживає фотосинтетичної активної радіації, тим більша урожайність винограду.
Листя винограду у більшості сортів типове: трилопатеве або поділене на п’ять лопатей. Деякі сорти характеризуються цілісним листом, обрамленим зубцями, прожилки якого помітно виражені. Колір листя буває від блідо-салатового до соковито-зеленого. За весь період вегетації насиченість забарвлення може змінюватись. Листя по величині бувають маленькими, середніми або великими. Вони виконують також захисну функцію – «прикриваючи» ґрона винограду від граду, сильних злив і спеки, а також тривалий час зберігають пружність.
Дуже важливим в заготівлі листя є два аспекти:
— час збирання – червень – перша половина липня;
— не можна збирати з кущів, які обприскували від хвороб і шкідників.
Особливо цінними будуть листочки зібрані в період цвітіння винограду, адже вони в цей час досить ніжні і ароматні.
На своїй ділянці я заготовляю листя з амурського винограду, який характеризується високою стійкістю проти хвороб і морозу.
Щоб вижити і плодоносити в умовах далекосхідної тайги виноград навчився виробляти різні біологічно активні речовини. Це: і ресвератрол, і вертицин, і вітаміни.
Весь цей комплекс наділяє амурський виноград лікувальними властивостями і за своїми цілющими якостям він просто унікальний і неперевершений. В шкірці ягід цього винограду, в черешках і особливо в листі набагато більше ресвератролу, ніж в інших сортах винограду.
Приготування чаю
Виноградне листя досить рідко використовується в українській кухні, а в таких країнах як Греція, Румунія, Туреччина, В’єтнам воно є складовою приготування корисного і цілющого чаю.
Для того щоб приготувати чай, необхідно висушити листочки, які попередньо скручують у конвертики і сушать в сушці. Після сушіння їх слід подрібнити і зберігати в скляних банках. Для приготування чаю 1 ч. ложку заливають 200 мл окропу.
Рекомендується випивати 2-3 склянки такого чаю в день.
Звичайний виноградний чай приносить неоцінену користь людському організму. Є гарною профілактикою хвороби Альцгеймера, зміцнює імунітет, запобігає передчасному старінню, покращує зір, чудово впливає на травний тракт, допомагає організму в боротьбі з гепатитом.
Настій для зміцнення зору
Використовувати можна і настій із листя винограду. Для його приготування потрібно 1 стол. ложку сухого подрібненого листя заварити склянкою окропу, настояти 25-30 хвилин. Процідити і пити по 2 стол. ложки 3 рази на день за пів години до їди, а також полоскати горло при ангіні.
Холодний настій листя застосовують для зміцнення зору, при ревматизмі.
Для цього 350 г листя заливають 3 л води (холодної) і настоюють протягом 3-х діб.
Цей настій треба зберігати в холодильнику і вживати по 100 г 3 рази на день після їди.
Порошок із сушеного виноградного листя вдихають при носовій кровотечі. Ще ним лікують гнійні рани, використовуючи як антисептичний засіб.
Богдан ІВАНІЧОК.
м. Івано-Франківськ.