No menu items!
Пятница, 29 марта, 2024
ГлавнаяДачаХмельницька пенсіонерка лише так вирощує жоржини

Хмельницька пенсіонерка лише так вирощує жоржини

Вирощуванням жоржин займаюсь понад 60 років, а мені вже 86. Я їх дуже люблю, бо вони довго квітнуть і милують око різноманітними барвами.

Сьогодні хочу поділитися з квітникарями своїм способом розмноження цієї рослини, можливо, комусь знадобиться.

Восени викопую коріння жоржин, обсушую його під навісом, щоб не пеклося на сонці. Коли бульби добряче підсохнуть, складаю їх у картонні ящики і засипаю тирсою. Ставлю у сарай, де тепло.

У середині лютого заношу коріння жоржин в коридор будинку, де я живу, там тепло. Розкладаю у ящики близенько один до одного і знову засипаю тирсою, поливаю теплою водою. Буквально через 2 тижні починають з’являтися ростки. Чекаю поки вони підростуть заввишки 6-7 см, потім я їх відщипую і висаджую у ящики, наповнені землею, залишаючи між ростками відстань 2-3 см. Зверху злегка присипаю тирсою. Приживаються майже стовідсотково. Я їх періодично трішки підливаю теплою водою, просто зволожую тирсу.

Ростуть вони у мене до середини травня. Коли мине загроза поворотних заморозків, висаджую їх у відкритий ґрунт на грядки. Росточки швидко адаптуються і йдуть у ріст. Восени я їх викопую і ці ростки дають гарні бульби.

Буває так, що ростки дають більші клубні, аніж дільонки. Там, де я відщипнула росточок з куща згодом з’являються нові. Ті кущі потім ділю на дільонки і висаджую на своїй ділянці, рештки продаю. Минулоріч з ростків виросли клубні вагою до 3 кг. Таких гігантів дають сорти Діадема (рожева) та Циганський барон (бордова).

Свої рослини підживлюю деревним попілом (0,5 склянки під кожен кущ). Після такого добрива жоржини дуже пишно квітнуть. Хто хоче прикрасити свою ділянку цими квітами, із задоволенням поділюсь бульбами Діадеми, у мене їх багато. Квітки у цього сорту рожеві, великі, гарні. Вони підходять для створення букетів і добре нарощують бульби.

Марія Василівна Бабак, с. Водички Хмельницького району Хмельницької області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине