No menu items!
Пятница, 26 апреля, 2024
ГлавнаяДачаОгірочки мультиформ

Огірочки мультиформ

Сьогоднішня моя розповідь — про огірки сорту Мультиформ, який отримано методом молекулярної модифікації на основі сорту Ніжинський та кабачків сорту Цукіні. Це скоростиглий, холодостійкий, посухостійкий сорт, здатний витримувати значне засолення грунту. Завжди хрусткі Вегетаційний період від появи сходів до перших плодів — 50-60 днів. Рослини з довгим головним соковитим стеблом, листки великі, зелені, загострено-серцеподібної форми, […]

Сьогоднішня моя розповідь — про огірки сорту Мультиформ, який отримано методом молекулярної модифікації на основі сорту Ніжинський та кабачків сорту Цукіні. Це скоростиглий, холодостійкий, посухостійкий сорт, здатний витримувати значне засолення грунту.

Завжди хрусткі

Вегетаційний період від появи сходів до перших плодів — 50-60 днів. Рослини з довгим головним соковитим стеблом, листки великі, зелені, загострено-серцеподібної форми, з білим опушенням.

Зеленець циліндричної форми, розміщення горбиків середнє. Довжина зеленця — від 10 до 25 см, діаметр — 3,5-4,5 см. Маса — від 150 до 450 г. Менші за величиною огірки (8-10 см) становлять 10-20% врожаю, решта більшої довжини — 15-20 см.

Сорт відносно стійкий проти пероноспорозу і дуже врожайний. Може давати 2,5-4 кг/м2 (250-400 ц/га). Зеленці добре зберігаються, мають приємний ніжний смак, а корнішони — незамінні при солінні і консервуванні. Молоді плоди мають тонку шкірку, крізь яку легко проникає сіль і відходять гази, що утворюються при бродінні, тому вони завжди хрусткі.

Як ліки — незамінні

Огірки сорту Мультиформ — цінна лікарська рослина. У них в широкому спектрі представлені вітаміни В1, В2, В6, РР, С, пантотенова кислота, мікро- і макроелементи: калій, кальцій, мідь, магній, залізо, кремній, фосфор, сірка, йод. Сік з огірків — гарний сечогінний і протикаменевий засіб, а відвар зі старих огірків або насіння використовують при жовтяниці, хворобах нирок.
Завдячуючи калію, який міститься в огірках цього сорту, вони мають сечогінну дію. Крім того, калій добре діє на стан судин і серце, нормалізує кров'яний тиск. Тому з віком, за потреби дедалі більше оздоровлювати нирки та серце, боротися з набряками, до харчового раціону обов'язково слід включити огірки сорту Мультиформ.

Завдяки наявності в цих огірках сірки їх корисно споживати при облисінні, при цьому поліпшується стан волосся, зубів, нігтів. Краще поєднувати сік огірків із соком моркви (1:1).

Пектинові речовини та клітковина, що є в огірках, поліпшують роботу шлункового тракту, гальмують розвиток процесів гниття і бродіння в кишечнику, підсилюють його моторну функцію, сприяють виведенню холестерину з організму, тому корисні при атеросклерозі.

Гармонійне співвідношення вітамінів, білків, ферментів робить огірки овочем, що легко засвоюється та перетравлюється, а тому придатними для дитячого дієтичного харчування дітей, особливо, у кого хвора печінка чи нирки.

Дуже важливим фактором є наявність в огірках цього сорту такого елемента як йод в легкозасвоюваній формі. Цей елемент потрібен для нормальної роботи щитовидної залози і запобігає розвитку тиреотоксикозу.

Огірки сорту Мультиформ бажано включати до раціону людям, які страждають від ожиріння та атеросклерозу. Корисно робити розвантажувальні «огіркові» дні. Регулярне вживання свіжих огірків сприяє зменшенню перетворення в організмі вуглеводів на жири.

Солоні та мариновані огірки сприяють підвищенню апетиту, тому їх не рекомендують особам, схильним до повноти. Не слід їх вживати також тим, у кого наявні захворювання печінки, шлунково-кишкового тракту, серцево-судинні хвороби.

Огірки сорту Мультиформ використовують і в косметиці, зокрема, в кремах, лосьйонах, шампунях! Огірковий сік та спиртовий настій зеленої шкірки допоможуть видалити пігментні плями на шкірі. Маска зі свіжих огірків відбілює шкіру, освітлює засмагу, робить обличчя свіжим та оксамитовим.

Полюбляють перегній

Яка ж агротехніка вирощування огірків цього сорту? Кращими попередниками є бобові культури, картопля, томати, цвітна капуста. Не можна їх висівати після всіх гарбузових і баклажанів.

Мультиформ, як і інші сорти огірків, краще вирощувати на чорноземах, супіщаних грунтах, легких та середніх суглинках. Разом з тим він добре росте і на засолених грунтах. Оскільки коренева система рослини розміщена у верхніх шарах грунту, а строки розвитку і плодоношення дуже короткі, для підвищення врожайності ефективне підживлення рослин органічними та мінеральними добривами.

Враховуючи те, що на початку вегетації рослини використовують значну кількість азоту, а в період квіткування — калій, у грунт перед сівбою добре вносити органічні й мінеральні добрива. Як і інші гарбузові культури, огірки сорту Мультиформ чутливі до перегною, що поліпшує фізико-механічні властивості грунту, але оскільки він розкладається повільно, то разом із ним добрива. На 10 м2 слід вносити від 40 до 60 кг перегною (залежить від зони вирощування). Разом з органікою вносять від 150 до 250 г аміачної селітри, 300-400 г суперфосфату, 150-200 г калійної солі. Добрива краще вносити восени, хоч на Поліссі можна і ранньою весною.

Плантацію огірків слід розміщувати на південній або південно-західній частині ділянки, захищеній від холодних північних та північно-східних вітрів деревами, кущами, будівлями. А ще краще висадити кулісні рослини (наприклад, кукурудза, соняшник та інші). Це дасть можливість створити на ділянці добрий мікроклімат для огірків.

Врожаї до заморозків

Насіння висіваю у першій декаді травня, рядками з міжряддями 70 см. Проміжки між насінинами в ряду — 6-10 см, глибина сівби — 3-4 см. Якщо сіяти в ямки (через 70 см), то кидати слід по 6-7 зерен, присипаючи вологим грунтом, а зверху мульчувати сухим грунтом, щоб не утворилася кірка. Після появи сходів огірки прориваю на 10-15 см (не густіше), а в ямках залишаю по 3-4 рослини.

Можливе попереднє вирощування огірків у торф’яних або паперових горщиках з висаджуванням на постійне місце на відстані 15-20 см. При цьому можна одержати врожай на 2-3 тижні раніше.

Якщо є можливість поливу, то, залежно від зони, слід провести 4-5 поливів — по 25-30 л води на 1 м2. У період плодоношення практикують освіжувальні поливи з розрахунку 7-10 л води на 1 м2 через 3-5 днів. Плоди збираю до пізньої осені через день, не допускаючи їх переростання.
Якщо ви бажаєте мати огірки до перших приморозків, вирощуйте Мультиформ. Упевнений, цей сорт вас не розчарує.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як вирощувати ранні культури.

Петро Філіпчук.м. Коломия Івано-Франківської обл.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине