- Вход
- Регистрация
Будет ли выплачена пенсия за январь вовремя?
Газ со счетчиком и без счетчика: об отключении, нормах потребления...
Названа область, в которой в 2020 году собран рекордный...
Повлияет ли рост минималки на размер пенсий для работающих...
Сколько необходимо стажа для выхода на пенсию?
Отменена временная выплата тем, кто не имеет права на выплату...
Тариф на доставку газа пересчитают
Как подорожание коммуналки повлияет на получателей субсидии?
Новости Одесчины: 85-летний врач попал в Книгу рекордов...
На Полтавщине люди вышли на акцию протеста, после того как...
Почему не пересчитывают пенсию по потере кормильца?
Где можно бесплатно обменять монеты номиналом 1, 2, 5 и...
В Украине появится электронный кабинет пациента
Куда подавать документы на назначение субсидии?
О зачете стажа предпринимателей
В автобусах Ужгорода будут звучать колядки
С 1 января вырастет тариф на электроэнергию
В начале следующего года подорожает хлеб
Потребители, которые отапливаются электричеством, получат...
Сколько денег направлено на выплату пенсий в январе?
Кому повысят пенсии с 1 января?
В Украине появится электронный кабинет пациента
Тариф на доставку газа пересчитают
Купить светодиодные лампы в Харькове
Реформа пенсий: чего ждать уже скоро?
Какие выплаты выросли с 1 декабря в связи с увеличением...
Почему пенсия маленькая?
В Минсоцполитики работают над едиными правилами индексации...
Шахтерам погасят задолженность по зарплате
В минсоцполитики обещали, что индексация пенсий пройдет...
В осінньо-зимовий період дачники мають змогу добряче відпочити від роботи на грядках та в саду. Але часто разом з цим відпочинком ми додаємо кілька кілограмів у вазі. Якщо вам не хочеться виснажувати себе дієтами, введіть в свій раціон овоч, який допоможе вам завжди бути у формі. Сьогодні мова піде про сквош.
Родом він з Північної Америки і це не якийсь зовсім незнайомий для нас овоч, а поки що малопоширений серед наших городників вид гарбузів (щось середнє між кабачком і гарбузом). Корінні жителі Америки, індіанці, вживали в їжу сквош з незапам'ятних часів. Правда, вважали смачнішим насіння, а не м'якоть. Саме слово «сквош» запозичене з мови індіанців штату Масатчусетс і означає «з'їдений сирим». Стиглий плід сквошу своїм видом нагадує перезрілий кабачок з тонкою твердою шкіркою - білого, жовтого або строкатого зелено-оранжевого забарвлення.
Плоди бувають булавоподібної або яйцеподібної форми, в залежності від сорту. У нас теж можна зустріти в продажу насіння сквошу, але часто під різними назвами: «гарбуз-спагетті», «гарбуз макаронний», «екзотичні кабачки». Молоді зав'язі сквошу готують в кулінарних рецептах, як кабачки і звичайні огірки. Характерні особливості цього різновиду гарбуза - світло-жовта, іноді майже біла м'якоть, структура якої не гомогенна, як у звичного гарбуза, а розшаровується на хрусткі напівпрозорі волокна, що нагадують спагеті. Відсутній у сквошу і характерний гарбузово-динний або гарбузово-мускатний аромат. М'якоть його злегка пахне ваніллю або волоським горіхом. У ньому дуже багато насіння, його вважають делікатесними ласощами, так як воно має насичений горіховий смак.
Цінність насіння сквошу в тому, що в ньому містяться жири, білки, вітаміни і мінеральні солі. Особливо воно багате вітаміном Е, який перешкоджає передчасному старінню, і солями цинку, настільки необхідними для чоловічого організму. Стигла сира м'якоть сквошу злегка солодкувата і хрустка, за смаком нагадує молоді ядра горіхів. Через низьку калорійність, малий вміст цукрів (на відміну від звичайних гарбузів) м'якоть сквошу вважається дуже цінним дієтичним і екологічно чистим продуктом.
Зараз модно займатися фітнесом, і в рецептах фітнес-меню часто зустрічаються різні заморські дивини, серед яких є і сквош.
Інтерес до цього виду гарбуза викликаний тим, що сквош багатий водою (90%), клітковиною, вітамінами С і В. У рецептах середземноморської кухні цей овоч зустрічається дуже часто і застосовується як в солодких десертах, так і в перших, других стравах і різних закусках.
Людям, які хочуть скинути зайву вагу, звичайні макарони і вермішель дуже корисно замінити на «спагеті зі сквошу». Щоб отримати такі спагеті, плід потрібно просто зварити в «мундирі» або запекти в духовці протягом 20-30 хвилин (в залежності від розміру).
Щоб отримати плоди сквошу якомога раніше, місце посадки треба вкрити темною плівкою - ґрунт швидко прогріється. Звичайно, найкраще гарбузи ростуть на компості і при внесенні рідких органічних добрив кожні два тижні протягом усього вегетаційного періоду. Можна отримати найвищий урожай, якщо додатково вносити ще й калійні добрива. У лунку потрібно висіяти пару насінин на глибину 4-5 см і полити розчином марганцівки.
Сквош постійно цвіте і зав'язує велику кількість плодів як на центральному стеблі, так і на бічних пагонах. При бажанні ліану можна формувати, прищипуючи центральне стебло або видаляючи бічні пагони, щоб обмежити їхнє зростання в будь-якому напрямку. Я цього не робила, і до кінця літа ліана повністю обплела дачний будиночок.
Сквоші - невеликі, рідко бувають вагою більше 1 кг. Вони прекрасно утримуються лозою у висячому положенні і не вимагають спеціальної підв'язки.
На листі у вересні з'явилася борошниста роса. Але відростали нові здорові паростки, і плоди в'язалися до жовтневих заморозків. Я залишилася дуже задоволена цим врожайним, невибагливим і смачним овочем.
До відома, при бажанні сквош можна виростити на балконі в 15-літровій діжці. Він не тільки затінює вікна від літньої спеки, а й дає масу корисних плодів і квіток, які теж можна вживати в їжу.
Світлана Внукова, овочівник-експериментатор, с. Руські Тишки, Харківська область